• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Vești bune de la stat pentru tinerii care vor o locuință: Prima Casă își schimbă numele și fața și revine în forță. Dar...iată câteva motive pentru care trebuie să te gândești bine înainte de a face pasul

01 Sep 2020
Banii tăi

Din 2008, de când a fost lansat pentru a stopa căderile din imobiliare și construcții și până astăzi programul guvernamental de garantare a creditelor pentru locuință, inițial denumit Prima Casă, astăzi , după mai multe schimbări de nume, cunoscut drept "Noua Casă", a căpătat renumele de alternativă avantajoasă la împrumutul standard. Asta poate și pentru că o vreme (cel puțin 3-4 ani) a fost cam singura formă prin care îți puteai finanța achiziția unei locuințe, având în vedere că băncile s-au ocupat mai mult cu curățatul bilanțurilor decât cu creditele, între 2009 și 2011-2012. Poate pentru că avansul este de doar 5% (principalul avantaj al programului) sau poate pentru că băncile sunt ceva mai înțelegătoare cu veniturile clientului (având în vedere că acest credit a fost garantat integral de stat și acum este garantat parțial). Nu știm exact, însă important este că s-a vorbit aproape exclusiv despre avantajele acestui program, nu și despre dezavantajele lui. Ei bine, noi îți spunem că sunt și câteva motive pentru care te poți gândi mai bine ce alegi și îți și arătăm mai jos motivele cu pricina. 

Înainte de asta, citește aici care sunt condițiile din Noua Casă, potrivit legii

Și acum, dezavantajele

 

- Dobânda e obligatoriu variabilă, deși multe bănci oferă azi credite cu până la 10 ani dobândă fixă

- Ca să iei creditul poți aștepta și cu o lună mai mult decât la un credit standard

- Nu poți vinde casa timp de 5 ani

- Trebuie să ții un depozit în bancă, echivalent cu 3 rate

- Noua casă îți oferă până la 140.000 de euro, cu avans între 5 și 15%,. Ești sigur că vei putea plăti ratele 20 sau 25 de ani și când dobânzile vor crește iar?

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter