• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Vânătorii de mituri: plățile gratuite cu cardul

26 Mar 2014
Banii tăi

Greierele: Mi-am mărit lista „Moca”. Știi, sunt gratuitățile și reducerile pe care mă sfătuiai să le caut. Am pus pe listă cumpărăturile cu cardul. 

Furnica: Dar ești convins că nu plătești pentru ele? Dacă au băgat comisioanele la tranzacțiile cu carduri în prețuri și alte taxe?

 

Deși plățile la comercianți sau administrația publică sunt promovate intens sub sloganul „fără costuri”, adevărul este că veți plăti pentru ele sub forma comisioanelor și taxelor percepute sub altă justificare de comercianți și bănci. 

 

Recent Visa a avut o campanie amplă de încurajare a plăților cu cardul la administrațiile financiare. „Platești impozitul fără să stai la coadă și intri automat într-o tombolă cu premii”.

 

De ce s-or oferi premii importante dacă plătitorii cu cardul nu suportă niciun cost? Vrea Visa Europe să piardă niște bani în scopuri nobile?

 

Adevărul este că Visa câștigă de fapt niște bani din aceste campanii. Compania ia de la emitentul de carduri sub brandul Visa taxe pentru numărul de carduri emise, pentru frecvența utilizării acestora, pentru plățile din afara Europei cu cardurile în cauză.

 

Iar emitentul de carduri (banca) ia la rândul sau niște taxe de la comercianții care le acceptă la plată. Cât de mari sunt acestea? 

 

Ministerul Finanţelor a elaborat recent un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit.

 

"În cazul României, nivelul comisionului interbancar aplicabil pe piaţa naţională a plăţilor cu carduri este rezultatul unui acord multilateral între băncile care deţineau circa 98% din piaţa internă a cardurilor, şi prezintă următoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzacţiile la ATM, în care comisionul este plătit de banca emitentă a cardului băncii achizitoare (proprietara ATM-ului), şi 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) şi 0,7% (petrol) pentru tranzacţiile POS, în care comisionul este plătit de banca achizitoare băncii emitente a cardului)", se arata în nota de fundamentare a proiectului.

 

Cu alte cuvinte, comisioanele plătite de băncile posesoare a POS-ului băncilor emitente ale cardurilor cu care se face plata în cazul tranzacțiilor la comercianți sunt cuprinse între 0,7% și 1,5% iar acestea sunt apoi pasate comercianților care consideră că prețul merită plătit de vreme ce în acest mod câștiga noi clienți (posesori de carduri de debit și credit dar fără cash momentan prin buzunare).

 

Ce se întâmplă mai departe? Comercianții își recuperează pierderile majorând corespunzător marjele de profit și prețurile iar băncile își acoperă costurile (cu rețeaua de ATM-uri, cu emiterea de carduri, etc) din comisioanele de administrare ale conturilor curente (nici un card nu poate exista fără un cont curent în spate), din taxele percepute la retragerea și primirea de numerar din și în cont, etc.

 

În concluzie, nu prea există mese gratuite nici în ceea ce privește plățile cu cardul la comercianți.  

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter