• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Titluri de stat Tezaur: cu ce vine ultima ediție din 2023

13 Noi 2023
Banii tăi

Ți-am povestit de-a lungul anului despre emisiunile de titluri de stat, cea anterioară ți-am semnalat-o AICI. Acum avem ultima emisiune de titluri de stat Tezaur, care a început pe 13 noiembrie. 

Titlurile de stat Tezaur din această ediție au scadență la 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de 6,15% și, respectiv 7,25%. Așa cum putem observa, vorbim de aceleași dobânzi ca cele practicate în emisiunea de titluri de stat încheiată pe 10 noiembrie. 

Titlurile de stat pot fi cumpărate în următorul fel:

  • Între 13 noiembrie - 14 decembrie 2023, acestea pot fi cumpărate online numai de persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Online, operațiunile pe care le poți face sunt deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.
  • Între 13 noiembrie - 15 decembrie 2023 de la sediul unităților Trezoreriei Statului
  • Între 13 noiembrie - 14 decembrie 2023 - în mediul urban și între 13 noiembrie și 13 decembrie 2023 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale CN Poșta Română. 

Așa cum ți-am explicat și anterior, dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune, iar titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. 

Concret, un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, aceștia având de asemenea posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate, doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. 

Eligibile sunt persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. 

IMPORTANT: Veniturile obținute din învestirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile. 

Ministerul Finanțelor are nevoie de acești bani pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice. Acest instrument este un împrumut pe care statul îl ia de la cetățeni. În paralel statul apelează și la alte mecanisme de împrumut, un altul popular fiind împrumuturile de la bănci. În ultima ședință, Ministerul Finanțelor a împrumutat 757,7 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 35 de luni și un randament mediu de 6,47% pe an. 

 


 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter