• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Titluri de stat: o nouă emisiune lansată de Ministerul Finanțelor. Cum arată dobânzile

17 Oct 2023
Banii tăi

Avem o nouă emisiune de titluri de stat lansată de către Ministerul Finanțelor și dedicată populației. Această nouă emisiune de titluri de stat este derulată în cadrul Programului Tezaur. 

Titluri de stat: ce dobânzi avem la noua emisiune

Emisiunea de titluri de stat lansată recent, pentru perioada octombrie-noiembrie, vine cu maturități de 1 și 3 ani și dobânzi anuale de 6,25% și 7,25%. Titlurile de stat au o valoare nominală de 1 lue și sunt în forma dematerializată. 

Vorbeam într-un material anterior publicat pe siguranțafinanciară.ro despre o eventuală impozitare a veniturilor din titluri de stat. Informația a apărut într-unul dintre drafturile privind modificările fiscale pregătite de guvern. O astfel de măsură nu s-a materializat până în acest moment, ceea ce înseamnă că nu se va aplica banilor pe care îi investețti în această ediție a Programului Tezaur. Lucru confirmat și de către ministrul Finanțelor Marcel Boloș în declarația care însoțește anunțul acestei noi emisiuni de titluri de stat: 

„Fiecare emisiune de titluri de stat vine cu o gamă variată de opțiuni, adaptate nevoilor și preferințelor fiecăruia, incluzând scadențe diferite și modalități multiple de subscriere. Dincolo de faptul că nu impozităm veniturile, cred că acesta este un atu important, că se adresează tuturor categoriilor sociale și poate fi accesat din orice colț al țării, atât online cât și fizic. Orice român care vrea ca economiile lui să-i aducă venituri suplimentare fără să se expună riscurilor, poate să apeleze la Tezaur” , a transmis ministrul Marcel Boloș.

Cum cumperi titluri de stat

Ca la fiecare emisiune de titluri de stat, Ministerul Finanțelor vine și cu o agendă clară pentru fiecare opțiune de achiziționare a acestor instrumente financiare. Redăm mai jos calendarul pentru această emisiune de titluri de stat: 

  • Între 17 octombrie – 9 noiembrie 2023 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;
  • Între 17 octombrie – 10 noiembrie 2023 de la sediul unităților Trezoreriei Statului;
  • Între 17 octombrie – 9 noiembrie 2023 în mediul urban și 17 octombrie – 8 noiembrie 2023 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Așa cum ți-am mai povestit în cadrul emisiunilor din acest program, dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. E important de menționat și faptul că titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. 

Poți efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni și ai de asemenea posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. 

Trebuie să ai cel puțin 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obținute, așa cum spuneam și mai sus, sunt neimpozabile, spre deosebire de veniturile înregistrate din depozitele bancare. 

Ministerul Finanțelor are nevoie de acești bani pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice. 

Recent, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunța că deficitul bugetar, care reprezintă diferența dintre cheltuielile și veniturile statului, a ajuns la 2,66% din Produsul Intern Brut în luna august. Bugetul pentru acest an a fost construit pe un deficit de 4,4%, țintă pe care analiștii nu se așteaptă ca Guvernul să o respecte. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter