• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Tehnici de economisire pentru doritori fără ambiție: „Ți se cuvine cel puțin 10%”

10 Sep 2019
Banii tăi

Te plângi că nu poți economisi pentru că toți banii ți se duc pe datorii și pe cheltuielile curente. Sigur că ai dreptate, dar ia uită-te mai atent la cheltuieli -  pe care le-ai numi „răsfățuri”?
Deja te simți jignit, cum adică, nu ești om serios?! Dar uite, ai un proiect, sau ai vrea tu să ai un proiect. De unde să pui deoparte bani ca să-l finanțezi? Din ce câștigi, sigur că da.
Fii atent și vei găsi întotdeuna pe lista ta de cumpărături mici răsfățuri la care poți renunța, ca să-ți faci marele răsfăț. Nu ai nici un mic răsfăț pe listă sau nu ai forța de a-l tăia de pe listă?
Atunci aplică „Regula lui 10%” câștigului tău. Dă-ți șpagă 10% din banii care îi ai în buzunar sau în cont la un moment dat, dar dinainte de a face lista de cumpărături. LImitează cumpărăturile la 90% din ce ai ORICE AR FI!

Încasezi 10 lei de undeva, pune unul deoparte! Consideră leul acela o „autoșpagă” și vei înțelege de ce meriți să economisești mai mult.
Îți rămân 100 de lei după ce ai luat salariul, după ce ai plătit rata la bancă și ai dat înapoi o parte din datorie colegului?
Salvează 10% din 100. 10 lei - sunt salvați! Save your future, ar zice englezul. Englezul  chiar așa spune în limba lui când face economii:  savings.
Ce poți face cu un leu pus deoparte? Iei o dobândă cât de mică. Dar pe 10 lei:  iei de 10 ori mai mult.
Și dacă ți se pare puțin, nu aștepta luna viitoare. Caută-te în buzunar chiar acum... Cât ai? Trage-ți din cât ai „autoșpaga” de 10%. Nu mai amâna. Ia 10% din cât ai acum în buzunar și pune-i în alt buzunar.... pune-i în „pușculiță”. 

Este valabil și pentru card, ba chiar este mai comod. Ți s-a umplut cardul cu salariul? Spune-i băncii să-ți facă un cont de economii pe cardul tău și virează imediat 10% din orice intrare. Sunt bani.
UITĂ DE EI până constați că s-a umplut „pușculița”, contul de economii, până la nivelul de 1.000. Dacă ți se va părea că ajunge prea greu la 1.000, întreabă și vei afla cum se pot înmulți. 
Vei afla tot de aici. Dar fă mai întâi o sumă rotunda dintr-un cât de mic 10%.
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter