• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Taxa auto se returnează până la finalul lunii mai

14 Mai 2019
Banii tăi

Banii din taxa de mediu, pe care proprietarii de maşini au achitat-o la prima înmatriculare a autovehiculelor, va fi restituită până la sfârşitul lunii curente.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007. Se  plătea iniţial pentrumaşinile second hand şi era cu atât mai mare cu câtmaşina era mai veche. Apoi, pentru că UE nu a fost de acord cu ea s-a chemat mereu altfel şi i s-a schimbatformula decalcul de mai multe ori.

Din 15 martie 2013 s-a transformat din taxa pe poluare în timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

Ela fost eliminat de la 1 februarie 2017, după ce Uniunea Europeană l-a găsit ilegal. Oamenii care au înmatriculat maşini până atunci au fost obligaţi să plătească această formă de taxă. Aşa că statul e obligat să le dea banii înapoi.

În prezent, termenul de restituire este 30 iunie 2019, dar Ministerul Finanţelor a anunţat că toate returnările se fac până la sfârşitul lunii mai.  Taxele auto vor fi returnate indiferent dacă persoana are sau nu datorii către stat.

Taxele care sunt restituite sunt, taxa pe poluare, taxa specială, taxa pentru emisiile poluante și timbrul de mediu.

Până la finalul anului trecut, un milion de şoferi şi-au recuperat banii daţi pe taxa auto. Au primit în total 2,5 miliarde de lei. Alţi aproape 6 milioane de cetăţeni încă mai aşteaptă să-şi recupereze banii.

Restituirea banilor se face în contul bancar indicat de solicitant în cererea de restituire care a fost depusă la ANAF pentru recuperarea taxei.

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter