• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Suta de lei care te scapă de cheltuieli de zeci de mii

07 Ian 2020
Banii tăi

Spre deosebire de majoritatea cetățenilor din țările Uniunii Europene, românii se uită cu precădere la un singur criteriu atunci când vine vorba să își aleagă asigurarea potrivită: prețul. Iar când avem de-a face cu asigurări obligatorii, cea mai cunoscută dintre ele fiind polița RCA,  nici un alt criteriu nu mai contează. Firesc, până la urmă, toți gândim că asigurarea RCA nici măcar nu este pentru cel care o cumpără, având în vedere că ea acoperă daunele provocate de șoferul unor terți. Dar ce se întâmplă atunci când șoferul păgubit ești chiar tu?

Și ce ai zice dacă ai afla că, totuși, asigurarea RCA te protejează și pe tine, dacă ești dispus să di ceva mai mult de 100 de lei în plus pentru ea? De doi ani, șoferii din România au posibilitatea ca, la polița RCA, să adauge și opțiunea "decontarea directă". Ce înseamnă asta? Înseamnă că, în situația în care ești implicat într-un accident în care alt șofer este vinovat nu va mai trebui să aștepți ca asigurătorului acelui șofer să îți acopere dauna ci te poți adresa propriului tău asigurător RCA. Altfel spus, ai un RCA care se comportă ca un CASCO. Și asta pentru sume între 100 și 200 de lei adăugate la tariful standard, adică mult sub cât ai plăti pentru un CASCO. Iar în ziua de astăzi, când doar două societăți de asigurare vând RCA pentru 70% dintre șoferi și ambele au mii de reclamați și dificultăți cu plata, clauza "decontare directă" chiar te poate scuti de mult timp pierdut sau de plata unor daune de mii sau zeci de mii de lei.

1) Alege o companie de asigurări care să aibă puține reclamații la ASF(datele sunt disponibile pe site-ul ASF sau chiar pe site-urile asigurătorilor)

2) Nu te speria de faptul că tariful acestor seocietăți este ceva mai mare decât al celor cu reclamații multe (care sunt și cele mai ieftine). În cazul unei mașini cu motor de 1,6 litri condusă de un șofer de  40 de ani, diferența între cel mai mic tarif și tariful praacticat de o firmă cu puține reclamații nu e mai mare de 80 de lei pe an. 

3) Optează și pentru clauza  "decontare directă". Nu te speria că vei plăti încă 120 de lei în plus. Astfel, în cazul în care vei fi implicat în accidente vei fi despăgubit de către firma ta cu puține reclamații și comportament de plată adecvat, nu de către firma șoferului vinovat, care cel mai probabil este una dintre cele care întârzie plățile sau plătesc doar parțial. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter