• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

SF devine realitate în energie. Acum poți să îți faci contract pentru curent electric, cu preț care se schimbă de la oră la oră

19 Oct 2023
Banii tăi

Unul dintre marii jucători de pe piața distribuției și furnizării de energie din România aduce și în țara noastră un sistem folosit deja de mai mulți ani în Europa. Curând, cel mai probabil toți furnizorii vor aplica sistemul. Este vorba despre contracte de energie electrică cu preț care variază de la oră la oră. Oferta este pentru un contract pe trei luni, cu posibilitatea de prelungire și este prima ofertă de aces fel pe care o face un furnizor mare din România.

Potrivit legislației europene transpuse și la noi, furnizorii cu mai mult de 200.000 de clienți au obligația “conform dispoziţiilor legale în vigoare, să încheie cu clientul care are montat contor integrat într-un sistem de măsurare inteligent (SMI) contract de furnizare a energiei electrice cu preţuri dinamice, la solicitarea acestuia”, după cum comunica ANRE în această primăvară, când a publicat lista furnizorilor care trebuie să facă astfel de oferte clienților, la cererea celor din urmă: Electrica Furnizare,  E.ON Energie România, Enel Energie, CEZ Vânzare, Enel Energie Muntenia și Hidroelectrica.

Practic, ce se schimbă este prețul energiei active, care nu mai este fix, ci variabil în fiecare oră, la care se adaugă o marjă a furnizorului de 39 de bani/kWh consumat, plus tarifele de rețea și taxele care sunt reglementate. La finalul lunii, se adună consumul din fiecare oră, la prețul PZU al fiecărei ore, se pun tarifele și taxele pentru fiecare kWh consumat și aceea este factura de plată.

VEZI aici ce riscuri și ce avantaje ai cu astfel de contracte și când este recomandat să le faci

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter