• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

”Se scumpesc banii”. Dobânda de politică monetară: ce cred experții că se va întâmpla cu ea

05 Aug 2022
Banii tăi

UPDATE 15:30 - BNR a majorat dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, ajungând la 5,5%.

Materialul inițial: 

Pe scurt, o creștere a dobânzii de politică monetară din partea Băncii Naționale a României ar însemna o scumpirea a creditelor. Scriem acest material cu câteva ore înainte ca BNR să ia o nouă decizie în această privință, analiștii din piață așteptându-se la cea de-a 6-a majorare de anul acesta, de data aceasta de 1 punct procentual. 

Făcând o retrospectivă, în prima ședință din acest an, luna ianuarie, dobânda a fost majorată cu 0,25 puncte procentuale, apoi, în februarie și aprilie, majorarea a fost de 0,50 puncte procentuale, ca în mai să crească cu 0,75 puncte procentuale, iar în iulie cu un punct procentual. 

Tot cu un punct procentual ar putea crește și astăzi, dacă ne uităm la estimările mai multor economiști din piață(vom reveni cu un update odată ce decizia va fi luată de BNR). O astfel de creștere ar urma să ducă dobânda de politică monetară la 5,75%, o valoare ce o menține în continuare drept cea mai mică din regiune, însă aceasta pare a fi „fugit” de realitatea în care se scaldă ROBOR la 3 luni, ajuns la peste 8%.

BNR, dar și mai toate băncile centrale de la nivel global, au trecut la această creștere a dobânzii monetare accelerată pentru a stopa inflația, care în iunie a ajuns la 15,1% în România. Această dobândă de referință este dobânda cu care băncile din piață se împrumută la BNR atunci când duc lipsă de cash, iar cu cât e mai mare dobânda, cu atât împrumuturile sunt mai scumpe și automat obținerea de bani vine cu costuri mai mari. 

Când accesul la bani devine mai scump, consumul încetinește si asta ar trebui să slăbească avântul inflației. 

Decizii de acest fel se iau în mai toate economiile globale, deci asta nu înseamnă că noi suntem „mai speciali”. De ce a accelerat acum? Analiștii economici sunt de părere că această creștere galopantă vine pe fondul a unor estimări eronate cu privire la faptul că inflația ridicată va fi tranzitorie, adică vom scăpa rapid de ea. Din păcate, războiul din Ucraina a făcut ca astfel de estimări să nu devină realitate, iar inflația ridicată să stea mai mult cu noi decât se anticipase. 

Cu toate acestea, economii precum SUA, Regatul Unit al Marii Britanii și chiar România ar urma să mai încetinească această creștere a dobânzii de politică monetară spre sfârșitul anului, pentru a reduce riscul de intrare în recesiune. 


Tot în ședința de astăzi, analiștii se așteaptă ca BNR să îți revizuiască estimările în ceea ce privește evoluția inflației în perioadă următoare, o revizuire în creștere, însă nu la fel de mare ca în raportările anterioare. 
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter