• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Se anunță vremuri grele pentru copilul tău. Cum poți face pentru a îi asigura măcar un start în viață

07 Oct 2020
Banii tăi

Tensiunile internaționale din ce în ce mai pregnante, suprapopularea, poluarea și, nu în ultimul rând, apariția unor viruși de tipul SARS COV 2 sunt semnale că viața pe care copiii notri o vor trăi nu va fi mai ușoară decât a noastră. Din păcate, nu putem să le asigurăm nici imunitate și nici nu putem influența mersul lucrurilor la nivel mondial. Putem însă, într-o proporție mai mică sau mai mare, să le asigurăm un confort financiar sau măcar o pornire în viață. Iar acest lucru se va întâmpla doar cu un plan pe termen lung. Piețe financiare ale zilelor noastre oferă suficiente variante de economisire dedicat chiar copiilor. Înainte de a vă prezenta care sunt cele mai cunoscute și mai utilizate variante, trebuie să precizăm că de la o formă de economisire pe termen lung nu trebuie neapărat să vă așteptați la dobânzi sau randamente mari, ci mai ales la sigurabță. Desigur, pentru cei mai deschiși la risc există variante, totuși. Vom începe chiar cu varianta care oferă și posibilitatea unor randamente mai mari

 

1) Fondurile de investiții

Toate băncile din România și nu doar ele au arondate și divizii de administrare de active (asset management), care se ocupă cu plasare în diverse forme, prin fonduri de investiții, a economiilor clienților băncii sau ale altor oameni. Aceste fonduri de investiții, în funcșie de gradul de risc pe care vrei să ți-l asumi, îți pot oferi randamente  mult mai mari deât un depozit bancar. Ca să poți investi, ai nevoie de un cont la bancă în crae să depui lunar o anumită sumă ce va merge spre investiții. Investițiile se fac în titluri de stat, depozite sau acțiuni listate la Bursă, în cea mai mare parte a lor. Dacă suma pe care ești dispus să o economisesști lunar, pentru copilul tău, este una relativ mică, este bine să începi prin plasarea în fonduri cu risc ridicat (banii merg mai mult spre acțiuni) și să cauți un administrator care să nu îți ia comision dacă dorești să schimbi fondul. După ce acumulezi o sumă ceva mai mare, poți trece către fonduri mai puțin riscante (bazate în principal pe plasamente în titluri de stat sau obligațiuni). Dacă economisești sume mai mari de la început, mergi direct spre fonduri cu grad de risc scăzut. În 10-15 ani de economisire vei strânge ceva bănuți, mai ales că fondurile au oferit mereu un randament peste cel al băncilor.

 

2) Asigurarea de viață cu componentă investițională

Este un produs ceva mai complex, însă banii merg tot spre fonduri de investiții. În plus față de aceasta veți avea și o asigurare de viață care, în caz că se întâmplă ceva cu tine sau soția ta (dacă va fi și ea inclusă) îi va asigura copilului o anumită sumă. La alegerea ta, o parte din cotizația ta lunară va merge spre asigurare (cu cât mai mare suma, cu atât mai mare acoperirea în caz de neneorocire) , iar restul spre investiții, pe un sistem ca cel prezentat mai sus. Pentru cei care vor să fie foarte siguri, există și produse cu o sumă garantată la final de stagiu de cotizare, însă această sumă va fi chiar mai mică decât cotizațiile, fără a mai șpune la socoteală randamente.

 

3)Contul de economii oferit de stat

Din 2018, pe numele si CNP-ul fiecarui copil, a fost deschis la Trezoreria Statului un cont, Junior Centenar. Orice persoana (parinte, bunic, nasa a copilui) poate depune bani pentru copil in acest . Statul garanteaza o de 3% pentru sumele depuse si, daca sumele noi depuse in cont sunt peste 1200 lei anual, statul plateste si o prima de 600 lei pe an.

Banii nu ii poti scoate decat dupa ce implineste copilul 18 ani, moment in care se calculeaza si se vireaza si sumele acumulate din dobanzi si prima de la stat.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter