• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Şapte sfaturi pentru a rămâne cu mai mulţi bani până la salariu 

09 Mai 2019
Banii tăi

E greu! Dar nu imposibil. Chiar dacă salariul nu este cel mai bun, iar cheltuielile se măresc, parcă, de la lună la lună, cu atenţie şi puţină ambiţie putem ajunge să economisim din leafa lunară. De la cumpărăturile la supermarket, la ieşirile în oraş sau cumpărăturile online, iată câteva sfaturi pe care dacă le urmăm putem salva bani până la următorea zi de salariu.

Cumpărăturile la supermarket
În primul rând ar trebui să mănânci înainte de a merge la cumpărături. Nu e o glumă. S-ar putea dacă mergi înfometat la cumpărături ca toate produsele să ţi se pară necesare şi mai ales apetisante. În schimb, dacă eşti sătul, atunci când te plimbi printre rafturi să nu mai ai impresia că ai nevoie de atât de multe alimente. Astfel, vei lua doar lucrurile de care ai nevoie.


Identifică cheltuielile la care poţi renunţa şi taie din ele în fiecare lună
Fie că ieşi prea des în oraş pentru o masă, cafea, bere sau club, trebuie să te gândeşti de câte ori pe lună poţi renunţa la acest obicei. De exemplu, dacă ieşi de patru ori pe lună să mănânci în oraş sau ai prea multe vizite la Starbucks, încearcă să ieşi, pentru început doar de trei ori şi să mai tai din vizitele la cârciumă sau cafenea. La sfârşitul lunii îţi vei da seama că ai economisit sume considerabile. 


Pune bani de-o parte. Oricât de puţini ar fi. Încearcă în fiecare lună, începând cu sume mici, chiar din ziua de salariu
Cel mai bun moment pentru a economisi o sumă de bani este chiar în ziua în care ai luat banii. Chiar dacă este vorba despre o sumă mică. Dacă vei aştepta câteva zile sau o săptămână, vei avea mai puţini bani şi cu siguranţă vei lăsa pe luna următoare sau cine ştie când.


Studiază unde găseşti cele mai ieftine produse şi aşteaptă reducerile
Dacă nu ai nevoie de anumite lucruri imediat programează aceste achiziţii într-o perioadă în care le vei găsi la reducere. Merge mai ales cu hainele.  De asemenea, e foarte important să urmăreşti unde găseşti cele mai bune preţuri la produsele pe care le foloseşti cel mai mult, în special mâncare şi alte cheltuieli curente. Poate la un anumit supermarket carnea este mai ieftină, iar la cel care este în imediata apropiere apa este mai ieftină. Cu puţină atenţie la sfârşitul lunii vei observa că ai reuşit să cheltui cu până la 100 de lei mai puţin.

Cumpărăturile online sau vânătoarea de pe internet
Fie că faci shopping online sau doar cauţi lucruri pe internet şi după aceea le iei din magazine obişnuite, există câteva lucruri foarte importante pentru a nu ceda tentaţiilor care îţi pot lăsa găuri în buget. De exemplu, nu salva datele de card pe site-urile preferate de cumpărături. Asta îţi va da timp să te gândeşti înainte să cumperi ceva de care poate nu ai nevoie. Şi mai bine ar fi ca după ce adaugi produsul în coş să laşi pentru câteva ore pentru gândire. Sau poate chiar pentru a doua zi. După câteva ore sau după o zi s-ar putea ca acele cumpărături să nu ţi se mai pară tentante şi să renunţi la ele.
Dacă nu eşti hotărât să cumperi un produs, ar trebui să citeşti toate review-urile. În special pe cele cu o stea. Adică să vezi părerile celor nemulţumiţi. Asta te va face să te gândeşti mult mai bine dacă faci o alegere bună sau dacă ai nevoie neapărat de acel lucru.

Fă-ţi un buget în fiecare lună şi pune pe categorii cheltuielile tale
Nu este prea modern, dar dacă ai toţi banii pe card s-ar putea să nu poţi ţine evidenţa prea bine. Şi s-ar putea să te trezeşti cu mult înainte de ziua de salariu că ai rămas în pană de bani. O metodă ar fi să scoţi nişte bani cash şi să-i pui în plicuri marcate cu cheltuielile respective. Dacă vezi că plicul cu bani pentru terasă, ieşit în oraş sau haine e gol, înseamnă că luna aceasta nu mai trebuie să aloci bani pentru acest tip de cheltuieli.

Cele mai importante cumpărături trebuie făcute dimineaţa

Atunci când ai ceva scump de cumpărat sau un lucru important pentru tine e foarte bine să faci achiziţia dimineaţa. Dacă aştepţi seara s-ar putea să fii obosit, să nu mai fii atent şi să nu iei cea mai bună decizie. Graba strică treaba. Iar după o zi de muncă s-ar putea să nu ai cea mai bună stare şi să te grăbeşti atunci când te hotărăşti asupra produsului.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter