• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Pot lua credit dacă sunt “sărac”?Americanii, indienii și mulți europeni ar zice că da

27 Noi 2018
Banii tăi

O declarație recentă a unui cunoscut comunicator din Banca Națională a pus pe jar o bună parte a opiniei publice. Ba chiar pe mulți i-a și revoltat.

“ Soluţia pentru a putea lua credit atunci când veniturile nu sunt suficiente, din păcate, este cinică. Dar eu nu pot fi cinic şi niciun analist cu mintea întreagă nu poate să fie cinic. Dar nu putem să nu vedem că există o corelaţie între posibilitatea de a fi ales pentru un credit şi şansele tale de a plăti conform contractului creditul pe care l-ai angajat. Și atunci soluţia e una singură: să tragă cine vrea un credit pentru salarii mai mari, pentru mai multe posturi. În viaţa occidentală, acest fapt este la ordinea zilei. Oamenii îşi iau câte 2-3 servicii.”, a spus persoana citată, dându-le apă la moară celor care afirmă că băncile și, în general, companiile din sistemul financiar vor să fim sclavii lor.

Și totuși, dacă gândim la rece, afirmațiile consilierului BNR  nu mai par atât de dure, nici măcar foarte cinice.

Să ne uităm pe statistici. Peste jumătate dintre olandezi au un al doilea job, de cele mai multe ori unul care se poate face din fața calculatorului. Peste 60% dintre tinerii americani lucrează în cel puțin două locuri. Aproape 40% dintre nemți fac același lucru și peste 75% dintre tinerii indieni lucrează, în general în servicii, și part time.

În România doar puțin peste 5% dintre oameni au și un job part time. Suntem noi mai deștepți sau mai prosperi decât toți cei enumerați mai sus? Cifrele ne arată că, cel puțin față de europeni sau americani, nu trăim deloc mai bine, iar perspectiva indienilor este, oricum, una mai bună decât a noastră.

Tot studiile ne arată că evoluția tehnologiei deschide posibilitatea ca românii să muncească, de acasă, pentru companii din întreaga lume și, pentru 4-5 ore de muncă pot încasa și 400-500 de euro lunar, adică echivalentul salariul minim brut. De la grafică online la servicii pentru consumatori, zeci de mii de job-uri sunt disponibile.

Poate ar fi, deci, cazul să ne amintim vechea vorbă românească: “ Nicio muncă nu e rușinoasă”.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter