• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Pe cine afectează cel mai tare scumpirea creditelor?

14 Feb 2018
Banii tăi

Ponderea ratei în venituri este detaliul esențial pentru calitatea somnului debitorilor dar și stabilitatea locului de muncă vine tare din urmă în condițiile în care o nouă contracție economică se anunță de anul viitor.

BNR estimează că inflația va anunge la 3,5% pe final de an și ar fi normal să ne imaginăm și indicatoru Robor în jurul acestui reper tot atunci. Or, de la aproximativ 2% cât este în prezent până la 3,5% ar fi un drum destul de dureros pentru cei cu credite ipotecare Prima Casă unde marja băncii este de 2-3%. Ceva mai linișțiți stau cei cu împrumuturi de consum unde marjele băncilor erau de 8-9% (dobânda creditului are două componente: indicele de referință-Robor în cazul creditelor în lei-și marja băncii, adică ce adaugă aceasta peste indicatorul în cauză pentru a culege un profit din activitatea de creditare). De asemenea, ponderea ratelor în venituri este mai mare la cei cu credite ipotecare (pe medie între 30-50%, în funcție de venit) față de cei care au doar împrumuturi de nevoi personale (ratele sunt aici doar de 20-30% din venituri). Aceste procente arată că o creștere a dobânzilor lovește foarte dur în posesorii de credite ipotecare și nu-i afectează chiar atat de mult pe cei cu credite de consum (dacă, bineînțeles, n-au sărit peste cal la contractarea lor).

Dar nu numai evoluția dobânzilor reprezintă motiv de îngrijorare ci și siguranță veniturilor și a locului de muncă în general. Înăsprirea condițiilor de finanțare nu lovește doar în debitori ci și în antreprenori. Faptul că se plătesc dobânzi mai mari le reduce marele de profit și poate implica niște măsuri în compensație în ceea ce privește reducerea cheltuielilor, inclusiv de personal. Cu alte cuvinte, dacă creșterea dobanzilor nu o poți opri măcar să-ți securizezi jobul. Nu te comporta de parcă locul actual de muncă nu te merită, nu cauta să-ți schimbi angajatorul pentru o sumă neglijabilă (oamenii noi au poziții mai fragile), asumă-ți sarcini suplimentare, etc. La o nouă recesiune pierderea locului de muncă e cea mai proastă veste pentru cineva cu datorii în creștere (din cauza dobânzilor mai mari) și fără economii semnificative.

Cristian Dogaru

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter