• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Patru sfaturi înainte de căsătorie

21 Oct 2017
Banii tăi

În toată Europa, femeile părăsesc casa părintească şi se căsătoresc mai devreme decât bărbaţii. În România, femeile pleacă de acasă la 25.8 ani, naşterea primului copil are loc în medie la 26.8 ani iar prima căsătorie are loc la câteva luni după prima naştere. Asta ne spune Eurostat. La 27 de ani, atunci când te căsătoreşti, te afli abia la începutul carierei, după 4-5 ani de muncă, înainte de a reuşi să strângi averi. Când eşti tânăr şi iubeşti, nu îţi stă capul la eventualitatea unui divorţ, ci doar la momentul în care te revezi cu cel iubit, după ce revii de la serviciu. Dar viitorul tău financiar este strâns legat de partenerul tău încă din momentul în care Primăria te-a declarat căsătorit.

Înainte de a spune "Da!" ofiţerului de stare civilă, cei doi ar trebui să aibă o discuţie sinceră despre ei înşişi şi mai cu seama despre cât de potriviţi sunt în ceea ce priveşte plăcerea (sau reţinerea) de a cheltui banii. Sunt dese certurile în familie provocate de faptul că unul dintre ei ar vrea să-şi cumpere bunuri în exces în vreme ce celălalt ar vrea să economisească în exces.  Iar certurile, ştim cu toţii, strică armonia familială, iar de la certuri până la divorţ nu mai e mult. Căsătoria aduce cu sine şi câteva lucruri de baza asupra cărora trebuie meditat:

•Conturi separate nu înseamnă proprietate separată

Cei doi soţi îşi pot propune să-ţi ţină integral (sau parţial) veniturile în conturi bancare separate, partajând cheltuielile comune, păstrându-şi în acelaşi timp libertatea şi intimitatea financiară individuală. Dar reţineţi: doar pentru că sunteţi singurii titulari de ai contului în care va intră salariul, nu înseamnă că banii din cont sunt doar ai dumneavoastră! Potrivit legii, în cazul divorţului, partenerul poate solicită jumătate din orice proprietate pe care aţi acumulat-o cu venitul câştigat în timpul căsătoriei. Acest lucru se aplică şi în cazul conturilor şi investiţiilor făcute în vederea obţinerii unei pensii mai bune.

•Sunteţi la fel de datori ca partenerul dvs.

Datoriile pe care fiecare partener le-a acumulat înainte de căsătorie sunt de obicei considerate separat. În cazul în care divorţaţi, fiecare rămâne cu datoria pe care o avea înainte de nuntă. Dar, este posibil să fiţi obligat să împărţiţi orice datorie pe care partenerul dvs a făcut-o în timpul căsătoriei, chiar dacă datoria e pe cardul de credit al soţului/soţiei. Chiar dacă nu aţi aprobat achiziţiile partenerului, legea spune că le-aţi consimţit!

•Partenerul dvs poate avea pretenţii asupra unor venituri viitoare ale dvs, chiar şi după ce aţi divorţat

Să presupunem că eşti student la ştiinţe sau scriitor. Că ai câteva idei care ar putea să te facă miliardar într-o zi. Sau deja eşti salariat, dar în timpul liber scrii un roman care ţi-ar putea aduce premiul Nobel în literatură. Şi mai presupunem că eşti căsătorit. În cazul în care vei divorţa, partenerul tău va putea pretinde o parte din câştigurile viitoare ale ideilor tale, dacă acestea produc sau vor produce bani.

•Nu orice proprietate de dinainte  de nuntă e "sfântă"...

Este posibil ca partenerul dvs să fi făcut un credit chiar înainte de nuntă, dar din banii luaţi împrumut, o parte să îi folosească pentru plata nunţii sau pentru amenajarea locuinţei în care vă mutaţi alături de cel iubit. Reţineţi că în acest caz, cel puţin o parte din valoarea locuinţei poate fi considerată proprietate comună, chiar dacă o deţineaţi individual înainte de nuntă. La fel se întâmplă şi în cazul unei moşteniri primite de la o rudă care tocmai a decedat. Dacă moştenirea e utilizată în beneficiul dvs. şi al partenerului dvs. din timpul căsătoriei, în caz de divorţ aceasta se va împărţi.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter