• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Patru mituri despre bugetul personal

24 Ian 2019
Banii tăi

Toată lumea vorbește despre bugete. Unii le laudă iar alții doar când aud cuvântul ”buget” îi apucă durerea de cap. A treia categorie doar ridică din umeri și te întreabă la ce e bun un buget câtă vreme ai contul bancar în care știi exact câți bani mai ai. Când vine vorba despre bugete, am întâlnit 4 mituri pe care le sintetizez mai jos:


 

 • Mitul 1 - Nu am destui bani

Poate că nu ai un loc de muncă sau abia te ajungi cu banii. Poate treci printr-o perioadă mai dificilă în care ai impresia că toate cheltuielile din lume vin din toate părțile și nu le faci față. Ține însă minte că bugetul nu e pentru bani, ci mai degrabă pentru CONTROLUL banilor. Indiferent cât de puțini bani aveți, bugetarea vă va oferi un sentiment de control. La început, câștigurile dvs. vor fi mici, dar vă vor da încredere. Veți vedea că, atunci când vă decideți ce puteți face cu puținii bani din cont veți avea o imagine și poate chiar vă va veni o idee de a investi. Veți observa poate ocazii de a obține puțin mai mult decât ați obținut luna trecută cu banii Dvs. Și, în timp, eforturile tale te vor ajuta să trăiești mai bine decât acum!

 • Mitul 2 - Nu am timp suficient

Ideea de a sta la birou, la masa din camera mare sau din bucătărie și a sorta chitanțele de plată nu sună atrăgătoare. Stiu. Dar gândește-te că asta îți oferă șansa de a afla exact cât plătești în fiecare lună, dacă cheltuielile tale sunt mai mari decât veniturile (ceea ce nu ar fi indicat) și cu cât anume. Gândește-te care sunt prioritățile tale, fă-ți un fel de caiet iar pe foaia din stanga treci cheltuielile zilnice iar pe cea din dreapta veniturile. Apoi, la sfârșit de săptămână, uită-te la fiecare leu cheltuit și întreabă-te dacă banii aceia nu puteau fi cheltuiți mai cu cap.

 • Mitul 3 - Bugetarea este prea restrictivă pentru mine

Mulți oameni se tem că un buget îi va face să renunțe la plăcerile lor nevinovate - să nu mai mănânce o înghețată, o ciocolată sau orice altceva. Mă bucur să vă anunț că nimic nu e mai departe de adevăr. Bugetarea nu este despre restricții. E vorba de priorități, iar prioritățile tale depinde de tine.
Ce ai cu adevărat nevoie și vrei cel mai mult? Este doar treaba ta și a bugetului tău să te asiguri că vei obține acele lucruri!
Bugetul dvs. este doar un prieten care să te ajute să dai banii pe ceea ce e absolut necesar.  Și nimeni nu-ți interzice ca, din când în când, să-ți cuperi ceea ce-ți dorește inima.

 • Mitul 4 - Mă simt bine și fără un buget

Evitați să vă bugetați banii pentru că vă e la fel de bine fără un buget în preajmă? Adică la ce bun un buget câtă vreme te uiți la orice bancomat să vezi câți bani mai ai pe card? Ei, o să vă spun acum de ce. Să zicem că ai 600 de lei în cont, iar copilul tău își dorește o bicicletă care costă 500 de lei. Teoretic, poți să-i cumperi mâine acea bicicletă, nu? Așa este, dar dacă în a treia zi ai de plătit rata la bancă sau ai de împrumutat vecinului banii împrumutați, o sa-i mai cumperi bicicleta?
Cu un buget, vei ști exact cât de mulți bani ai la dispoziție și cu ce rămâi după plata tuturor facturilor. Când începeți să vă bugetați banii, veți vedea și ce vă așteaptă de-a lungul lunii care vine. Pe ce te vei putea baza. Fie că e vorba de rata la bancă, de o excursie sau orice altă cheltuială, un buget te va ajuta să ai o mai bună imagine asupra finanțelor tale.
Convinge-te singur!

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter