• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Odiseu, sirenele și banii

25 Feb 2019
Banii tăi

Vă amintiţi povestea lui Odiseu şi a sirenelor în vremea în care se întorcea acasă după războiul troian? Odiseu înfundă cu ceară urechile mateloților de pe corabie nu înainte de a-i pune pe aceștia să îl lege de catarg, ca nu cumva auzind cântecul Sirenelor, să cadă pradă acestora.
A te lega de un catarg e poate cel mai vechi exemplu scris a ceea ce psihologii numesc un mecanism de angajament.


Un mecanism de angajament e o decizie pe care o iei cu mintea limpede, să te legi singur ca să nu faci ceva regretabil în febra momentului. Asta pentru că există în fiecare dintre noi două persoane atunci când vine vorba de tentaţii. E mai întâi, eul prezent. Acesta e un fel de Odiseu când aude cântecul. Vrea să se bucure de el sau vrea satisfacția imediată. Dar mai e şi celălalt eu, eul viitor. Acesta e Odiseu bătrân, care nu vrea nimic mai mult decât să se retragă într-o vilă însorită cu soţia sa.
Pentru ce avem nevoie de mecanisme de angajament? Ei bine, e greu să rezistăm tentaţiilor, după cum spunea economistul englez din secolul al 19-lea Nassau William Senior "Să ne abţinem de la plăcerea care ne stă în putere, sau să căutăm rezultate îndepărtate mai degrabă decât imediate, sunt printre cele mai dureroase eforturi ale voinţei omeneşti." Dacă îţi stabileşti obiective personale şi eşti la fel ca mulţi alţii, probabil îţi dai seama că nu faptul că obiectivele ar fi imposibile fizic te opreşte din a le realiza, ci faptul că nu ai auto-disciplina necesară să te ţii de ele. E posibil fizic să slăbeşti. E posibil fizic să faci mai multă mişcare. Dar să rezişti tentaţiei e greu.


Celălalt motiv pentru care e dificil să rezişti tentaţiei e că există o luptă inegală între eul prezent şi eul viitor. Adică, să recunoaştem, eul prezent e present, se poate bucura ACUM de orice. Eul viitor e departe, undeva în viitor. Iar  eul prezent poate distruge toate visele lui. De asta e nevoie de mecanisme de angajament.  
Să te legi de catarg e cel mai vechi mechanism de angajament, dar mai sunt şi altele, cum ar fi încuiatul cardurilor într-un sertar ca să nu fii nevoit să cheltui inutil bani. Sau să tre deconectezi de la Facebook ca să poți face ceva cu adevărat util pentru casa ta. Îmi cream şi eu mecanisme de angajament proprii cu mult înainte de a şti ce sunt ele. Când muream de foame în studenție, treceam printr-o perioadă în care știam că ori public la vreun ziar și primesc ceva bani, ori mor de foame.  Trebuia să scriu cinci pagini pe zi pentru jurnale sau să renunţ 50 de lei.  


Am lucrat de vreo zece ani deja la găsirea unor alte feluri de a schimba relaţia oamenilor cu eul lor viitor fără folosirea mecanismelor de angajament. În particular, sunt interesat de relaţia cu eul financiar viitor. Şi aceasta e o chestiune de făcut din timp. Vorbesc despre a face economi. Economisitul e o problemă clasică a celor două euri. Eul prezent nu vrea să economisească deloc. Vrea să consume. În timp ce eul viitor vrea ca eul prezent să economisească. Aşa că asta e o problemă de actualitate. Şi suntem acum în situaţia în care pentru fiecare trei nou născuţi, Institutul Global McKinsey prezice că doi nu vor putea să îşi acopere nevoile pre-pensionare în timp ce sunt în pensie. Gândește-te la asta! Inspirat de aici.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter