• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ocazii de neratat sau alte păcăleli de Black Friday?

14 Noi 2017
Banii tăi

Perceput ca o sărbătoare a lichidării stocurilor, deci o mică păcăleală pentru amatorii de chilipiruri care vor primi în schimb produse de generații mai vechi ce nu mai țin pasul cu ultimele hituri tehnologice, Black Friday-ul autohton poate oferi și disconturi pentru promovarea unor produse/servicii mai nou intrate pe piată.

Ca în ultima vreme, vom avea un Black Friday decalat față de versiunea sa oficială, lansarea timpurie din România fiind justificată de eMag (inventatorul acestui start furat) prin suprapunerea cu perioada liberă de 1 decembrie în cazul în care s-ar fi mers pe versiunea originală (ultima vineri din lună). Scuza nu prea ține la o privire mai atentă (firmele de curierat ar putea sărbători prin muncă contra unei bonificații pentru angajați acest vârf al comenzilor) motivul real fiind unul mai pragmatic: dacă s-ar împinge Black Friday prea aproape de începutul lunii decembrie mulți ar fi poate tentați să cumpere cadourile de Moși (sau măcar pentru cel mai apropiat dintre ei, Nicolae) cu această ocazie astfel încât retailerii ar avea de suferit.

Care vor fi produsele/serviciile vedetă în acest an de Black Friday? În mod sigur vom putea lua televizoare led cu prețuri modice și mă refer la intervalul 500-600 de lei la diagonale de 80 cm de exemplu, în funcție de brand. Este vorba de televizoare HD non-smart care încep încet-încet să fie retrase în dauna unor versiuni mai performante-FHD, 4K, smart TV, etc. Deci o lichidare de stocuri clasică. Sunt de asemenea multe telefoane (mai puțin) inteligente care suferă fie din cauza diagonalei intrate la apă potrivit noilor standarde, fie de lentoarea procesorului sau de prea puțină memorie RAM care ar putea fi pasate cu această ocazie ultimului tren de posibil cumpărători. Idem ceva tablete îmbătrânite și stocurile de smartwatch-uri mai modeste ca specificații (genul acesta de gadget n-a avut oricum succesul scontat). Toate aceste produse vor purta discounturi generoase, accentuate de multe ori prin practica revenirii temporare la prețul de listă cu câteva zile înainte de Black Friday doar pentru a părea mai spectaculoase reducerile, dar cine le cumpără va descoperi repede, mult mai repede decât trecerea celor doi ani de garanție, că raportul preț/specificații n-a fost chiar o afacere. Previzibil, vom avea iar cărți ieftine prin Elefant și iar vom descoperi anul viitor că au rămas pe raft după ce am făcut o „afacere” cumpărându-le la jumătate de pret.

Ce surprize ar putea să apară? În urmă cu doi ani am avut monede și mici lingouri de aur vândute prin eMag iar anul trecut 1.000 de contracte oferite de E.On cu 1 TWh gratis pentru noii abonați. Acum, având în vedere liberalizarea prețului la gaze, am putea avea distribuitori care să încerce să copieze modelul E.On pentru a-și largi baza de clienți și a rupe câte ceva de la concurență. Telekom, în mare pierdere de viteză pe telefonia mobilă ar putea de asemenea încerca să adune ceva abonați pentru oferele sale mai noi cu net nelimitat (UPC a fost o prezența constantă în această perioadă cu oferte în ultimii ani) așa cum ar fi posibil să vedem și agenții de turism cu programe early booking. Din păcate, mă aștept ca și în 2017 comunitatea brokerilor să rateze acest eveniment de vânzări și promovare, unul pe care băncile nu îl mai ocolesc (anul trecut Banca Transilvania a avut oferte pentru credite și carduri bine împachetate pentru Black Friday). N-ar fi deloc greu să scoți niște pachete cu costuri de tranzacționare reduse la jumătate pentru o perioada limitată de timp așa cum n-ar fi fost rău să avem și un IPO de mici dimensiuni dar promovat exact în interiorul perioadei de disconturi de la finalul lunii noiembrie pe motiv de PER mic dar iar nu s-a gândit probabil nimeni...

Ca sfat, ca de fiecare dată când ne izbim de oferte de ne-re-fu-zat, ar fi bine să cumpărăm doar ce aveam oricum în plan să luăm și nu produse și servicii de care nu avem neapărată nevoie dar n-am dori să le ratăm pentru că sunt ieftine. N-are rost să investim în gadgeturi electronice sau elctrocasnice doar pentru a vedea apoi cum se umplu de praf într-un colț în așteptarea decesului vechiului obiect ce urmează să fie înlocuit deoarece consumarea unei felii din garanția de 2 ani reprezintă un cost deloc de neglijat (poate chiar superior discountului primit de la retailer)

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter