• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Nu te grăbi să îți pui banii în bancă pe termen lung. Așteptarea o să merite

15 Feb 2019
Banii tăi

În toată discuția despre taxe pe lăcomie, despre ROBOR și despre felul în care el va fi calculat există, dacă îți vine să crezi, și o parte bună. Iar această parte bune este că politicienii și oamenii din BNR s-au îtors cu privirea către diferențele uriașe între dobânzile la credite și cele la depozite.

Și au și de ce, chiar dacă e cam târziu. Deși anul ăsta lucrurile s-au mai reglat cât de cât, încă avem dobânzi penibile pentru depozite, în condițiile în care inflația momentan stagnează, dar dă semne că va crește.

U doar 1,5% pe an la depozite, în medie , nu ai ce face nici măcar dacă inflația ar sta la 3%, deși amenință serios că se va duce spre 4% și chiar mai bine.

Așadar, nu e deloc momentul să plasezi bani în bancă și să te blochezi într-o dobândă penibilă. Ai motive să aștepți? Eu aș zice că da.

În primul rând cursul de schimb se cam înfoiază, motiv pentru care BNR a început să “măture” lei de pe piață, ceea ce înseamnă că băncile se vor întoarce cu privirea către clienți pentru a face rost de bani.

Că BNR intră mai tare în lichiditate pot vede specialiștii din schimbarea cuvântului din comunicatele care anunță decizii de politică monetară. Dacă până la începutul anului gestiona “adecvat” lichiditatea, acum o gestionează “ferm”, adică va lua din piață cât poate de mult, fără să afecteze, totuși, stabilitatea băncilor.

În al doilea rând, o veste bună vice de la prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, care sugerează că e posibil ca ROBOR să se lege și de dobânzile la depozite.

"Este printre discuțiile grupului de lucru felul în care poate adresa Guvernul, prin soluții fiscale, problema diferenței mari dintre dobânzile la credite și dobânzile la depozite", spune prim-vicele BNR

Adică ca taxa pe lăcomie să se pună pe diferența dintre dobânzile la credit și cele la depozite. Iar asta va însemna, cel mai probabil, o majorare a dobânzilor pentru depozite.

Deci mai așteaptă puțin. Ai motive!

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter