• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Nu orice majorare salarială e bună. Uitați-vă la ce ne spune perioada 1950-2018

11 Noi 2018
Banii tăi

 Aud sau citesc destul de des opinii potrivit cărora se trăia mai bine înainte de 1989. Intuiam că asemenea opinii sunt doar jumătăți de adevăruri, dar nu aveam datele exacte pentru a le putea interpreta. Cifrele din acele vremuri sunt dificil de găsit până și la Statistică. Dar am făcut o solicitare și azi am scos (e drept, în format print), prețurile la vreo 200 de articole din perioada 1950-1970. Cele din anii 80-89 sunt foarte foarte greu de găsit, așa că m-am mulțumit cu ce am primit.
 De aici încolo încep discuțiile și interpretările.


Pe scurt, există produse la care suntem în câștig, iar altele la care nu suntem. De pildă, în 1970, dintr-un salariu mediu ne puteam cumpăra peste 290 de pâini a câte un kilogram bucata. Azi ne putem lua doar 244 de pâini. Deși salariul de atunci era mult mai mic decât cel de acum. E drept, dacă luăm în calcul carnea de vită, acum ne putem lua 79 de kilograme dintr-un salariu, iar atunci circa 60. Numai că - și asta ne-o amintimi cu totții, în realitate nu puteai să ți-o procuri. Dădeai de multe ori atenții vânzătoarei sau șefului de magazin, așa încât prețul final era cel puțin la fel cu cel de acum. (dați click pe poza din articol).

Dacă mergeai la un hotel, o noapte de cazare era la 65 de lei. Azi e între 150-300, depinde de unde te cazezi. Chiar și așa, dintr-un salariu mediu îți puteai lua atunci aproape 20 de nopți la hotel categoria I cu 2 paturi/cameră și încălzire. Azi, abia treci de 13 nopți.
 
Câteva mențiuni:
 .

  • Una, legată de chirii. Statistica vremii calculă două tipuri de chirii: una pentru cei cu salariu de până în 1600 de lei și altă entru cei cu salariul peste 1601 lei. Ambele vizau chiria plătită pentru un apartament de două camere, dotat cu baie, bucătărie, încălzire centrală, având circa 30 mp spațiu efectiv locuibil, aflat în construcții noi, locuit de o familie compusă din 3 persoane.
  •   De asemenea, până în 1967, hotelurile aveau două tarife medii: pentru cele cu încălzire și cele pentru camere fără încălzire). După 1967, prețurile s-au unificat.
  •   De asemenea, rog a se ține seamă că cifrele de mai sus sunt mediile naționale pentru un an. Ele pot varia geografic (vor fi fiind hoteluri în zone  nu foarte turistice care să aibă prețuri mai mici decât cele din București de pildă) sau chiar în cursul unui an. Discutăm deci de medii, dar datele sunt obținute de la Institutul Național de Statistica, așa că nu prea pot fi puse la îndoială.

 
 Ce constatăm, foarte pe scurt?

Ideea e următoarea: NU ÎNTOTDEAUNA UN SALARIU MAI MARE ASIGURĂ ȘI UN NIVEL DE TRAI MAI BUN. Ceea ce economia nu poate acoperi, se duce în inflație, în curs de schimb sau în deficite pe care copiii noștri le vor avea de plătit. Așa că să nu ne grăbim a lăuda orice majorare salarială.
 
 
 
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter