• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Nu mai bine faci un ban decât să înjuri "șmecherii". Cel mai bun exemplu că poți rupe Bursa și fără combinații

03 Iun 2019
Banii tăi

Un lucru a clar: toată povestea cu despăgubirea victimelor ori familiilor victimelor comunismului nu a fost o chestie care să dea pe dinafară de transparență și nici de corectitudine, pe alocuri. Dovadă stă și faptul că dpoar puțini dintre cei ale căror bunuri au fost naționalizate în anii 40-50 au reintrat în posesia lor ori în posesia sumelor de bani aferente. Majoritatea au vândut drepturile litigioase ori acțiunile la Fondul Proprietatea unor intermediari mai descurcăreți. Că acești intermediari nu sutn rupți de mediul politic ori de cercurile diverselor puteri este iar destul de clar, însă, pentru tine ar trebui să conteze mai puțin asta. 
Sigur că nu poți scoate profiturile lor, dar, îți vine să crezi sau nu, poți face și tu profituri importante fără să ai informații de inside și fără să fii cumpărător favorizat. 
Cea mai bună dovadă că pe Bursa din România pot face bani și oamenii cinstiți este Fondul Proprietatea, ale cărui titluri au crescut cu peste 160% de la listare până acum. Adică dacă, în loc să îi înjuri pe ăia care se umpluseră dubios de acțiuni FP ai fi cumpărat și tu la prețul de listare, ți-ai fi triplat până acum banii, adică ai fi putut ciuguli o părticică din ospățul bogaților. 
E doar un exemplu, sunt multe alte titluri cu evoluții similare, pe Bursă. Dar uite ce s-a întâmplat cu FP, că poate te lași convins. 
”Preţul de 1 leu este valoarea nominală stabilită de statul român pentru despăgubirea cetăţenilor români care nu au putut fi compensaţi în natură cu proprietăţile pierdute în timpul regimului comunist, înainte de listarea Fondului pe Bursa de la Bucureşti. Suntem extrem de încântaţi să vedem că toţi aceşti ani de muncă şi dedicare pentru a crea valoare acţionarilor noştri se reflectă în preţul din piaţă al acţiunilor Fondului. De asemenea, din septembrie 2010, când Franklin Templeton şi-a început mandatul şi până în prezent, am distribuit 1,1696 lei/acţiune sub formă de dividende şi returnări de capital, inclusiv dividendele care urmează să fie plătite la începutul lunii iulie”, a spus Johan Meyer, directorul general al Franklin Templeton Investments Limited şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

De când administratorul a preluat conducerea Fondului Proprietatea, preţul acţiunii a urmat un trend ascendent în mod constant, având un randament total de peste 165% de când Fondul a fost listat pe Bursa de Valori Bucureşti, în ianuarie 2011. Totodată, randamentul total al VAN/acţiune este de 84%, raportat la decembrie 2010, potrivit companiei.
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter