• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Nouă sfaturi de bun simț despre banii tăi

16 Iun 2019
Banii tăi

În activitatea mea de jurnalist am discutat cu mulți oameni care cunosc de unde provin majoritatea problemelor financiare și care (unii dintre ei) sunt plătiți să ofere sfaturi celor care apelează la ei. Unii sunt foști șefi de bancă, alții au firma lor de consiliere financiară, șsamd. Dacă ar fi să rezum discuțiile pe care le-am avut cu ei în ultimul an și să le transform în sfaturi, acestea ar fi grupate în 9 recomandări simple și de bun simț.


1. Economisiți încă din tinerețe și cât mai des puteți. Cu cât începeți mai devreme să economisiți, cu atât va fi mai ușor să strângeți o sumă confortabilă. Exemplu: Un tânăr de 25 de ani care economisește 200 de lei lunar, va avea (potrivit Finzoom.ro) după 20 de ani, mai exact atunci când împlinește 45 de ani, circa 60.000 de lei în cont. Dacă el începe să economisească la 35 de ani, pentru a avea la 45 de ani suma de 60.000 de lei, ar trebui să economisească lunar 500 de lei , ceea ce e destul de dificil. Sfat: Încercați să economisiți 15% din venitul dvs..Veți vedea ce bucuros veți fi peste 20-30 de ani.

2. Faceți-vă un fond de siguranță. Nu se știe ce vă aduce ziua de mâine. Vă puteți îmbolnăvi sau pierde locul de muncă...în fine pot veni multe necazuri în viață, iar o rezervă de bani ar fi necesară în asemenea situații.  Sfat: Ideal ar fi ca acest fond să acopere până la 6 luni de trai, în cazul unei nenorociri. Dacă pentru Dvs cheltuielile lunare obligatorii înseamnă 1000 de lei, atunci fondul ar trebui să fie de 6000 de lei.

3.Refinanțați-vă creditul. Dobânzile sunt într-o continuă mișcare. Poate că vor mai scădea ușor pe termen scurt, dar pe termen mediu și lung tendința va fi de creștere. Sfat: Dacă găsiți oferte promoționale care să vă reducă rata, nu zitați să vă refinanțați mai ieftin datoria. Pentru asta însă trebuie să fiți cu toate facturile la zi.

4.Fixați-vă niște obiective de la care să nu vă abateți. De pildă: aveți un copil mic pe care veți dori să-l ”țineți” la facultate peste 18 ani. Facultatea vă costă 10.000 de euro, să zicem. Ca să adunați acești bani, aveți nevoie să economisiți lunar circa 100 de lei, dacă începeți de tânăr. Ăsta poate fi unul din acele obiective de care vă vorbeam.

5. Trăiți sub posibilitățile Dvs. Știți că fostul proprietar al IKEA mergea cu metroul la serviciu și nu își cumpăra decât mașini second-hand. Și nu pentru că n-ar fi avut bani, ci pentru că dorea să se extindă ulterior, iar pentru asta avea nevoie de bani. Sfat:  Resistați tentației de a cumpăra case mari sau mașini scumpe. Gândiți-vă dacă vă ajută cu adevărat asta, sau mai degrabă ați putea folosi mai târziu banii strânși într-un fel mult mai eficient...

6. Educați-vă permanent. Să presupunem că sunteți ziarist, cum sunt și eu. În fiecare an de pe băncile facultăților ies sute sau mii de ziariști  mai tineri, mai bine pregătiți, gata să-mi ia locul. Lucrul acesta e valabil pentru orice profesie- doctor, avocat, instalator șamd. Ca să pot avansa în carieră, eu petrec cel puțin 3 ore pe zi citind, învățând, instruindu-mă. Iar asta nu mă costă aproape nimic. Sfat: Petreceți o jumătate de oră pe zi învățând lucruri noi despre jobul Dvs și industria în care lucrați.

7. Cumpărați-vă o casă abia atunci când sunteți pregătit! Deținerea unei case e privită la români drept o obligație, deși nu e nici pe departe. Banca va fi interesată să vă împrumute cât mai mulți bani, ca să vă cumpărați ”casa visurilor”, dar nu întotdeauna cu cât mai mare casa cu atât veți fi mai fericit în ea. Calculați ce rată vă permiteți și abia după ce vă convingeți că nivelul ratei nu vă va afecta nivelul de trai și că vă vor rămâne bani și să mai ieșiți la o bere în oraș, abia atunci faceți achiziția!

8. Dați o bună educație copiilor Dvs! Asta, credeți-mă, e mult mai important decât mărimea casei în care locuiți sau unde vă faceți concediile. Educația copiilor trebuie să devină o prioritate pentru Dvs. Învățați-i valoarea banilor, ce înseamnă să-ți planifici cheltuielile, care sunt avantajele studiilor superioare șamd. Nu veți regreta, credeți-mă!

9. Analizează-ți abonamentele la telefonul mobil, cablu șamd. Ai nevoie de toate acele minute incluse sau de toate acele posturi tv? Dacă nu, poate că n-ar strica să pui mâna pe telefon și să încerci să obții altele mai puțin costisitoare. Dacă aveți o familie mai numeroasă vedeți dacă nu puteți beneficia de un abonament telefonic de grup sau alte facilități. Pe scurt: revizuiți-vă cheltuielile!

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter