• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Nouă greșeli pe care trebuie să le evitați când mergeți în vacanță

04 Aug 2019
Banii tăi

Atunci când facem bugetul pentru o călătorie, adesea ne uităm doar la cheltuielile mari- bilet de avion, hotel, cazare, bilete la muzee șamd și credem că după ce adunăm toate aceste cheltuieli, avem și prețul final al vacanței. Greșit. Mai trebuie să adăugăm costul biletului de la aeroport la hotel, diferitele bacșișuri la restaurant, prețul unei sticle de apă în aeroport și multe altele. Pentru a evita să cheltuiți mai mult decât trebuie, verificați aceste 10 posibile scăpări.1. Nu uitați să vă anunțați banca că veți călători.
Dacă aveți zi de plată a ratei în timpul vacanței, fie achitati-vă rata înainte de a pleca, fie discutați cu banca și spuneți-i că veți lipsi o perioadă. Mai ales dacă aveți card de credit. Băncile au devenit mai sofisticate în ceea ce privește urmărirea locațiilor de utilizare a cardurilor de credit dar și a celui de debit. Pe scurt: anunțați-i că veți pleca, pentru a nu avea surprize.

2. Nu treceți cu vederea comisioanele bancare de la bancomate.
În timp ce călătorești în străinătate și nu ai bani cash scoși, orice virament ar putea fi taxat. De asemenea, să scoți bani de la un bancomat din afara țării ar putea fi mai scump decât în țară. Recomandarea mea e să te duci cu o rezervă de cash la tine, mai ales că în unele țări nu sunt acceptate plățile cu cardul.

3. Nu vă aruncați la ieșirea de la aeroport să vă urcați în primul taxi care să vă ducă la hotel. Am făcut-o eu zilele acestea la Viena și in loc de 4.50 euro cât m-ar fi costat metroul, am plătit 45 de euro la taxi. Exact de zece ori mai scump. De asemenea, când vă deplasați în interiorul unui oraș, folosiți aplicațiile de pe telefon care să vă arate cum ajungeți din punctul A în punctul B. Veți ieși mai ieftin.

4. Nu uitați să vă activați serviciul de roaming internațional pentru telefon.
Nu se știe ce intervine și rămâneți în pană de bani sau aveți o urgență. Activați-vă roamingul pentru a putea suna oriunde și oricând.

5. Înainte de a plăti cu cardul, întrebați care e cursul la care vi se vor lua banii de pe card

În Grecia, anul trecut, am avut o astfel de experiență. O cafea de 2 euro mi-a fost tarifată cu 12 lei de pe card, in loc de 9 lei. La cumpărături mai mari, paguba e evident mai mare

Nu uitați să cercetați cursul de schimb local, așadar. De regulă asta se face în primele câteva ore la ajungerea la destinație.

6. Să nu vă treacă prin cap să încercați să plătiți cu vauchere primite în România sau cu cecuri de călătorie
Vaucherele nu le va primi nimeni, deși am văzut români care au încercat să convingă vânzătoarea unui magazin din Frankfurt că sunt valabile, fiind emise de catre Statul Roman. Pe ăia nu-i interesează”

7. Nu presupuneți că știți cât se dă bacșiș într-o țară.

În unele țări bacșișul e inclus în nota de plată, iar asta e scris mare pe bonul fiscal. În cele mai multe țări, nu e scris acolo cât se dă bacșiș. În Brazilia se dă 10%. În SUA e mai mare. În Franța urcă până la 15%, depinzând de servicii. La greci e între 5-10%.  Spaniolii dau bacșișuri și cameristelor, circa 2 euro/zi.

8. Indiferent de țară, nu lăsați obiectele de valoare în camere. Aici nu cred că e nevoie de explicații.

9. Nu folosiți Wi-Fi public pentru tranzacții financiare. E clar de ce, nu?

Sperăm că aceste sfaturi vă vor ajuta să aveți o vacanță liniștită!

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter