• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Merită sau nu să cumperi titluri de stat? Adevărul este că îți trebuie mulți bani să faci puțini bani

19 Oct 2020
Banii tăi

Statul român a scos de mai multe ori în ultima vreme titluri de stat spre vânzare către populație. El încearcă astfel să se împrumute pentru nevoile lui, cum ar fi plata pensiilor, și îți promite un câștig mai mare pentru un titlu cumpărat decât ți-ar da o bancă pentru depozit. 

Titlurile de stat se pot cumpăra în general prin banca cu care lucrezi în mod obișnuit. Statul le lansează când și când, atunci când are nevoie de bani. Când cumperi un titlu de stat, împrumuți statul. El are o anumită valoare, iar când împrumutul expiră, să zicem, în doi ani, îți recuperezi de la stat banii cu o anumită dobândă. 

E ca un depozit la termen doar că banii tăi ajung la stat. Plata banilor și dobânda aferentă sunt garantate. Deci returnarea lor la termen cu tot cu dobânda hotărâtă pentru ele sunt sigure.

De ce ar cumpăra cineva titluri de la stat și nu ar ține banii în depozitul bancar? Pentru că dobânda oferită de stat e mai mare. La ultima astfel de acțiune, în vara acești ani, dobânda la lei, pe un titlu cu scadența peste doi ani a fost de 4% (pe an).

Băncile oferă în același timp dobânzi la depozite de 2,5%. Acestea sunt și purtătoare de comision și de impozit. Așadar, în final, ajungi la o dobândă reală ceva mai mică. 

Acei 4% pe an din titluri de stat nu sunt nici impozitați și nici nu au comision. Deci atâta scrie, atâta primești în cont.

Titlurile de stat sunt tot mai populare în rândul investitorilor, dar merită cumpărate doar în sume mai mari. De altfel, există și o limită inferioară de cumpărare.

La ultima astfel de emisiune a statului, care a promis că o va repeta, deci e bine de știut pentru data viitoare, valoarea nominală a unui titlu a fost de 100 de lei, dar suma minimă de care trebuia să cumperi a fost de 5.000 de lei.

La suma minimă câștigai 200 de lei într-un an, fără să ai acces la bani, care sunt blocați în titlul acela până la scadență, adică peste doi ani. Însă pentru oamenii care au sume strânse mai consistente, reprezintă o alternativă bună la ținutul banilor la bancă în depozit.

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter