• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Merită să împrumuți statul pentru viitorul copilului? Zic să te mai gândești

12 Apr 2019
Banii tăi

Parte din strategia Guvernului de a își diversifica sursele de venituri este și împrumutul de la populație, o metodă sănătoasă în sine, menită să stimuleze și economisrea concomitent cu creșterea resurselor statului. Așa că guvernanții au lansat mai multe serii de obligațiuni pe 1,3 sau 5 ani cu randamente destul de bune, în orice caz peste cele oferite de bănci, acum, la depozite. 

În cadrul seriei Tezaur, au fost lansate mai multe emisiuni, cu un relativ succes. De exemplu, titlurile pe trei ani aduc o dobândă de 4,5%, care nici nu este impozitabilă și nici nu poartă comisioane. În cazul unui depozit bancar, dobânda pe trei ani ar fi, în condiții normale, cam 5%, cumulat. Dar cei 5% sunt impozitați cu 16% și grevați de comisioanele plăite către bancă. Per ansamblu, titlul emis de stat este ceva mai avantajos, mai ales că, sprev deosebire de depozitul bancar, nu trebuie să îl reînnoiești anual. 

Eeh, nu la fel stau lucrurile când vine vorba despre cel mai nou produs de acest tip,Contul Centenar Junior, dedicat copiilor. Statul a deschis câte un cont la trezorerie tuturor persoanelor sub 18 ani din România. Iar, cine vrea, va și alimenta acel cont contra unor beneficii. În primul rând, pentru a căpăta respectivele beneficii trebuie depuși minimum 1.200 de lei pe an. Apoi, statul vine și îți dă 600 de lei în fiecare an și, când copilul împlinește 18 ani, îți mai plătește și o dobândă de 3% pe toată suma. Practic, arată calculele noastre, dacă depui bani în contul copilului de la vârsta de 1 an până la cea de 18 ani și respecți regula cu minimum 1.200 de lei, copilul, deja major, va avea acces la aproape 32.500 de lei. Din aceștia 21.600 vor fi depunerile tale, 10.200 vor fi cotizațiile statului și 648 de lei dobânda. Altfel spus, vreo 67% din sume ce va fi retrasă vin chiar din depunerile tale, 31% din ce îți dă statul și 2% din dobândă. 

Buun, acum să vedem ce înseamnă asta în termeni reali, adică ce ar însemna dacă am scădea din sumele strânse inflația. Păi, să spunem că inflația medie anuală pe următorii 17 ani va fi de 3%, ceea ce este un scenariu decent dacă nu chiar optimist. Aceasta înseamnă că, pe 17 ani o să avem o inflație cumulată de aproximativ 51%. Păi statul îmi dă în plus doar 31% plus 2% dobânda, deci 33%. Așadar, real, eu pierd 18% din valoarea banilor. Nu e chiar convenabil.

Care este alternativa. Păi sunt mai multe. Cea mai simplă este depozitul bancar. Oricât de ciudată ar fi piața, întotdeauna va exista cel puțin o bancă ce îți va oferi o dobândă peste inflație sau măcar egală. Dacă anual găsești acea bancă, măcar vei fi sigur că, după 17 ani valoarea banilor depuși de tine s-a menținut. 

O variantă ceva mai complicată o reprezintă asigurările cu componentă investițională care să îți garanteze un randamanet peste inflație. Există astfel de produse, deși sunt mai rare. 

Iar varianta mai complexă este să alegi un fond de investiții care să îți plaseze banii în active diferite. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter