• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Medierea, o soluţie inteligentă. Mai ieftină şi mai rapidă decât Judecata

07 Noi 2019
Banii tăi

Medierea este un mod mai simplu decât darea în judecată pentru rezolvarea unor neînţelegeri legate de orice. Inclusiv plăţi sau restanţe.  Până să dai sau să fii dat în judecată, proces lung şi anevoios care presupune o oarecare agresivitate a părţilor există această instituţie a medierii, care a fost introdusă destul de recent în România şi care e încă puţin utilizată. Ea presupune să ajungi la o soluţie convenită de ambele părţi prin intermediul unui profesionist neutru – mediatorul.

E vorba de o cale amiabilă de rezolvare a unei probleme. Poţi să te înţelegi dinainte cu persoana cu care ai un conflict să apelaţi la un mediator, sau poţi merge singur la el, acesta având ulterior sarcina să contacteze toate părţile aflate în conflict pentru stabilirea detaliilor. 

Este important de ştiut că serviciile oferite de un mediator nu sunt gratuite, dar costurile sunt incomparabil mai reduse decât o judecată în instanţă. Onorariul mediatorului diferă de la birou la birou. Fiecare îşi stabileste propriile preţuri, care pot fi achitate de o singură parte sau de ambele, tot în urma unei înţelegeri.

Medierea se desfăşoară în deplină confidenţialitate.  Informaţiile pe care părţile le aduc mediatorului rămân secrete la acesta, pentru că aşa îi impune legea.  

Mai departe, un mediator nu poate divulga informaţii referitoare la identitatea părţilor, caz, argumente, modul în care a decurs medierea, stilurile de negociere, sau documentele prezentate. 

Mediatorul rămâne de asemenea neutru şi obiectiv în cauză. El propune apoi soluţii de împăcare părţilorfără să pronunţe o hotărâre. Rolul acestui tip de rezolvare a conflictelor este ca pprţile să se înţeleagă,să ajungă la o soluţie care e convenabilă amândorura, prin evitarea instanţei. 

În plus, dacă se simte totuşi nevoia unei hotărâri legale,  acordul de mediere se poate supune notarului pentru autentificare sau instanţei pentru încuviinţare.

Se poate recurge la mediere în orice cauză a vieţii, exact ca la Judecată, de la chestiuni penale, până la relaţii de bani, divorţuri, accidente. Şi oricine poate apela la această cale. Persoană cu persoană, persoană cu firmă, persoană cu instituţie, firmă cu firmă etc.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter