• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Mare atenție. Orice credit poate deveni exotic și orice rată poate exploda

19 Apr 2019
Banii tăi

În nebunia creditării începută prin 2004-2005 și terminată, subit și tragic, pe la finalul lui 2008, băncile din România au decis, la un moment dat, că e cazul să ne vândă și credite în franci elvețieni și chiar lei, "importate", cumva, mai ales din Ungaria, unde era o adevărată frenezie a creditului în franci. De ce au decis băncile asta? 

Simplu, pentru că francul elvețian purta o dobândă cu mult sub cea pentru euro ori dolari și la ani lumină de ROBOR-ul nostru local. Altfel spus, banca putea să îți dea un credit mai mare decât ți-ai fi permis în mod normal, iar în perioada aceea, atât pentru bănci cât și pentru client mărimea creditului era singurul indicator care conta. 

Chiar în anii aceia de forfotă și bunăstare pe datorie sau, cum ar spune Alan Greenspan, de exuberanță irațională, Banca Națională a României a lansat termenii de "monedă exotică" sau " credit exotic",  pentru a arăta că extazul dobânzilor mici la franc poate oricând să se transforme în agonia unor rate împovărâtoare. 

Sigur că, la modul concret, BNR nu a făcut nimic pentru a opri creditarea exotică și, după cum știm, până la urmă a venit și nota de plată care, pentru zeci de mii de români a echivalat cu o tragedie. Când Banca Centrală a Elveției a decis că e cazul ca francul să zburde liber, ratele au crescut și de 4-5 ori. Dobânda a rămas relativ mică, deși acum este mai mare decât cea pentru euro, însă francul elvețian a început să se aprecieze masiv față de celelalte monede. 

Și acum să vedem de ce spune BNR că francul este o monedă exotică și de ce, în actualele condiții, și leul, care între timp a devenit moneda preferată pentru credite în România, este poate chiar "mai exotic". 

Păi francul este exotic pentru, spre deosebire de majoritatea celorlalte monede, el este un activ către care lumea se îndreaptă în perioadele de criză. Orice broker începător și speriat știe că atunci când nimic nu mai e sigur investești în aur, tilturi de stat ale Germaniei sau franci elvețieni. 

Cum același lucru îl știu și brokerii cu experiență și sânge rece, a rezultat că, de fiecarea dată când am avut de-a face cu o criză în ultimii 40 de ani, francul elevțian s-a apreciat masiv. Spre deosebire de mai toate celelalte monede, care aveau în spate țări mult mai puțin stabile economic deâct Elveția. Poate singura excepție notabilă este Yen-ul, nici măcar dolarul.  Altfel spus, când e criză, deci când ai cel mai puțin nevoie de o creștere a ratelor moneda în care tu te-ai împrumutat urcă în valoare și tu plătești rate mai mari. 

Ei bine, îți vine să crezi sau nu, creditul în lei e exact ca ălă în franci. Doar că invers, adică în oglindă. De fiecare dată când vine o criză, monedele țărilor periferice, cu economii emergente, cum este și România, sunt primele lovite. Și oricât ar încerca BNR să țină sus moneda, pe termen mediu și lung pierde lupta, acest lucru fiind evident în toate crizele din ultimii 30 de ani. Și atunci, ratele cresc, la fel ca la creditul în franci. Mai mult decât atât, natura exotică a leului e dată și de faptul că, spre deosebire de alte țări, BNR a arătat că obușnuiește să crească și dobânzile în criză, așa cum s-a întâmplat în 2008, deci cei cu credite vor fi loviți din două părți.

Și ce e de făcut? Simplu. Atunci când iei un credit ia-ți o marjă. Imaginează-ți că rata devine mâine cu 25-30% mai mare decât cea de astăzi și calculează-ți creditul maxim în funcție de asta. Indiferent de dobândă, indiferent de monedă. 
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter