• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Mai ai o săptămână să îi iei banii Statului și să îl și ajuți în criza COVID 19.Totul despre ultima emisiune de obligațiuni: cum cumperi, cât cumperi și de ce e bine să cumperi

18 Noi 2020
Banii tăi

Între 9 și 27 noiembrie se desfășoară cea mai nouă rundă din seria de emisiuni de titluri de stat Fidelis. Aceasta înseamnă că mai la dispoziției circa o săptămână ca să împrumuți Statul într-o perioadă foate dificilă, dar și să te asiguri că, peste ceva timp, o să îi ei banii înaoi, cu dobândă. Ba, mai mult, s-ar putea să adaugi și ceva în plus, pentru că precedentele emisiuni s-au dovedit foarte atractive pentru investitori, motiv pentru care valoarea titlurilor pe Bursă depășește valoarea nominală, adică dacă ai avea acele titluri și le-ai vinde acum pe piața secundară ai încasa mai mult decât ai plătit pentru ele, la cest câștig adăugânu-se oricum dobânda. Statul îți oferă cu ultima emisiune trei scadențe: 1 an, 3 ani și 5 ani. Și trei dobânzi aferente acestor scadențe: 3,5%/an, 4% pe an și 1,85% pe an. Dobânzile nu sunt deloc rele, mai ales dacă le luăm comparativ cu cele oferite la depozite bancare, adică cea mai populară și utilizată formă de economisire din România. Ba chiar la scadeța pe trei ani, te duci cu dobânda anuală la dublul a ccea ce oferă cea mai mare parte dintre bănci și, în plus, scapi de comisioanele care, de multe ori, transformă un câștig minim în pierdere reală, în cazul băncilor.  Acesta ar fi, însă, doar unul dintre avantaje, pentru că mai sunt și altele. Înainte să le enumerăm îți spunem, totuși. că astfel de investiții au și dezavantaje, mai ales atunci când vine vorba despre investitori cu mai multă experiență și mai mulți bani. Oricât de bun ar fi randamentul comparativ cu cel de la depozitele bancare, el nu se poate compara cu ce poți obține din plasamente în acțiuni bursiere sau în alte active. Acesta, însă, ete cam singurul mare dezavantaj și, cum majoritatea oamenilor sunt prea puțini familiriazați cu investițiile, este, până la urmă un dezavantaj doar pentru un mic segment de populație. Uite, mai jos, ce alte calități are emisiunea statului:

 

- Ești sigur că iei banii înapoi, cu dobândă, deoarece șansa ca Ststul român să intre în incapacitate de plată este mică.

- Veniturile din titluri de stat nu sunt purtătoare de impozit

- Le poți cumpăra ușor prin Banca Transilvania, BCR sau BRD ori prin brokeri

- Poți să le vinzi oricând pe Bursă, dacă ai nevoie de lichidități, cu anse mari ca prețul să fie peste cel nominal.

- suma minimă ce poate fi plasată este de 5.000 de lei, deci destul de accesibilă

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter