• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

„Investește” prudent în animale de companie

06 Noi 2017
Banii tăi

Nu-i rău să ai prin apropiere câteva animăluțe mai ales dacă n-o faci din obligație, pentru a scăpa de pisălogeala/rugămințile cuiva.

Observ cât de des apar pe site-uri gen olx.ro, okazii.ro anunțuri gen „vând acvariu complet echipat”, „cușcă pentru hamster/porcusor de guinea utilată corespunzător”, „colivie”, „terariu”, etc. Respectivele spații amenajate au fost populate cândva și de locatari numai că lipsa de atenție din partea stăpânilor le-a grăbit sfârșitul.

De regulă, lucrurile încep așa. Copilul/copii observă respectivul animăluț în vitrina unui petshop. „Vai ce simpatic, ce drăguț, vreau și eu așa ceva! Vreau!!!”. Ei bine, mulți părinți nu pot rezista rugăminților/lacrimilor copilului și se conformează rapid așa că numărul membrilor familiei crește. Urmează câteva săptămâni de lapte și miere (semințe/boabe/purici uscați, etc) după care atenția acordată de copii animalutului de companie începe să scadă treptat. Arsenalul giumbuslucurilor scade sau nu mai atrage la fel de tare, au primit o nouă jucărie (și ce peste de acvariu poate rivaliza cu magazinul de aplicații Android?), s-a terminat vacanță iar în timpul trimestrului mai există și lecții și ore de curs, etc.

Cert este că părinții vor trebui să suplinească în curând lipsa de atenție din partea copiilor și vor deveni încet-încet unicii îngrijitori ai animalului de companie. Și, cum au și ei la rândul lor o droaie de sarcini de îndeplinit, acesta va sfârși ignorat și cu speranța de viață redusă corespunzător. Ce se poate face în acest caz?

In primul rând, temporizarea poate fi o soluție în cazul celor mici. Ei reacționează impulsiv dar dacă stimulul dispare de multe ori uită ce doreau cu ardoare. De exemplu, își vor dori pești dacă vizitați un petshop dar dacă nu îi primesc imediat și nici în următoarea săptămâna se vor lua cu joaca și vor descoperi alte obiective.

In al doilea rând, încearcă să te asiguri că se vor ocupă de îngrijirea animalului de companie așa cum au promis. Ideal ar fi dacă animalele care i-au inspirat se află în curtea/casa unor amici. Atunci le poți propune celor mici să se ocupe o perioadă de îngrijirea lor ca și cum le-ar aparține iar în acest fel vei vedea cât de repede se plictisesc. Pentru a le testa determinarea le poți propune că în schimbul achiziției să facă un număr de sarcini casnice înainte de cumpărarea animalutului (de exemplu să ducă gunoiul o săptămâna sau să steargă praful, etc). S-ar putea ca treaba prin casă să-i supere mai tare decât lipsa animalului dorit și să renunțe din proprie inițiativă.

Nu în ultimul rând, rezistă rugăminților de a spori rapid număr de chiriași în perioada în care entuzismul față de ei este maxim. Când acesta va intra pe pantă descendentă animalele în plus pot deveni o povară (evident, mai mult pentru părinți)

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter