• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Împrumută-te singur înainte să te împrumuți de la bancă

08 Mar 2019
Banii tăi

Din ce în ce mai mulți oameni mă întreabă în ultima perioadă dacă este un moment potrivit să se înhame la un credit imobiliar. Dacă vor mai scădea prețurile penrru locuințe, dacă dobânzile de acum sunt bune, dacă să se orienteze spre creditul Prima Casă sau spre un împrumut normal.

Și m-am tot gândit ce să le răspund. Până la urmă sunt două opțiuni: strângi bani o perioadă și apoi îți iei casă sau îți iei casă și apoi strângi bani. La asta se rezumă alegerea, având în vedere că și plătitul ratei la credit presupune, în fapt, tot o formă economisire, tot restrângerea unor cheltuieli din alte părți pentru a achita rata. Avantajul creditului este că poți lua casa acum, în acset moment. Dezvantajele sunt că vei plăti rata indiferent dacă locuința ta își pierde din valoare și, binențeles, că pentru banii luați plătești o dobândă.

Dezavantajul economisirii anterioare este că, pentru cei mai mulți români, să strângă banii pentru o locuință presupune mulți ani de economisire. Ba chiar unii dintre noi nu ne-am putea lua niciodată o casă în acest fel, având în vedere nivelul prețurilor. Avantajul este că nu mai plătești dobândă, ba chiar încasezi ceva dacă ții banii la bancă, și că poți dispune de bani atunci când decizi, adică nu numai în perioade cu prețuri relativ ridicate, cum este și cea prin care trecem acum.

Așa că soluția pare a fi o combinație dintre cele două. Când te gândești să iei o locuință, începe prin a economisi o perioadă de timp. Să spunem un sfert din perioada pe care vei lua creditul adică măcar 5 ani, dacă nu mai mult. În felul acesta, după cei cinci ani nu numai că vei putea accesa mai ușor un împrumut, având în vedere că vei dispune de un avans suficient de mare pentru a convinge orice bancă, dar și efortul tău lunar va fi unul mai redus, pe perioada creditului.

Formule de economisire sunt multe, dar de luat în calcul este, iar plasare banilor în băncile de economisire-creditare. Aceasta pentru că statul a decis să subvenționeze iar acei români care decid să strângă bani pentru a își renova locuința sau pentru a cumpăra una nouă. O ordonanță recent adoptată spune că statul vine cu 25% din sume economisită, ceea ce înseamnă că la 1000 de euro strânși, mai primești 250 de euro pe an.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter