• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ia un credit cât mai poți! Dar doar dacă ai nevoie

20 Sep 2019
Banii tăi

Este un îndemn, dar ia-l cu moderație. Acum chiar ar fi momentul să iei un credit, însă, mare atenție, nu doar de dragul de a îl lua și nu în orice condiții. De ce ar fi momentul să iei un credit? Păi îți spune chiar "mama băncilor", adică Banca Națională a României. Bine, oamenii de acolo îți spun că "ciclul de expansiune a creditului se apropie de final" și că "este de așteptat ca activitatea băncilor să fie mai moderată decât în 2018", iar tu nu înțelegi nimic. Dar oamenii ăia, în traducere, vor să spună că băncile au cam ajuns la maximum de risc asumat și nu ar mai vrea să dea credite, mai ales că nici salariile oamenilor nu pot crește an de an așa cum au crescut din 2016 până acum.

Adică, mai greu cu creditul.  Iar Banca Națională știe ce vorbește pentru că tocmai ea este cea care a pus barieră împrumuturilor prin două modificări de regulament. Prima dată a exclus din calculul scoringului(adică al "notei" pe care o primești de la bancă atunci când ceri credit)  aproape orice venit cu excepția salariului și apoi a plafonat și gradul de îndatorare. Ce înseamnă grad de îndatorare? Înseamnă cât cântărește rata în salariul tău lunar.

Ei bine, de la sfârșitul anului trecut, dacă rata sare de 40% din salariu pentu creditele de consum și de 30% pentru cele imobiliare, adio credite. Înainte, pentru creditele de consum se mergea și spre 70%. Deci, ar fi cazul să iei un credit, dacă îți trebuie, măcar cât mai sunt și dobânzile mici. Poate nu ai simțit, având în vedere nivelul încă redus, dar de la începutul anului și până acum, dobânda a crescut și cu 25% și va mai crește. Pentru că și inflația crește. 

Dacă vrei o casă și nu ai bani de avans, eu zic să te grăbești. Programul Prima Casă, acolo unde avansul e de doar 5% , se va modifica substanțial.  Și sunt șanse mari să crească și avansul , dar și să îți fie imposibil să te califici dacă nu te încadrezi la cazuri sociale. 

Și dacă tot iei credit, mai am un sfat. Ia-l cu dobândă fixă. Nu o să îți pară rău. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter