• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Filosofia economisirii

13 Sep 2013
Banii tăi

Furnica: Eu de fiecare dată când merg la cumpărături pun în capul listei suma cu care vreau să mă întorc în buzunar după ce iau ce trebuie...

Greierele: La mine e invers: am la finalul listei suma ce lipsește când fac diferența dintre valoarea cumpărăturilor și banii din buzunar.

Cât de greu poate fi să economisești? Și care e scopul? În opinia noastră, nu e greu să economisești dacă înveți asta din timp. Ai nevoie de un pic de disciplină, iar scopul economisirii nu este “să devenim bogați” (deși nimănui nu i-ar strica acest lucru), ci să construim centuri de siguranță (pentru boală, cheltuieli urgente și neprevăzute) și capital de rezervă pentru finanțarea anumitor obiective prestabilite (concediu, renovarea casei, studii, cursuri de perfecționare etc.).

Cât de mult trebuie să economisești lunar? Ce procent din venituri? Depinde de la caz la caz, în funcție de venituri și stilul de viață ales. Poți da la o parte 10% din salariu încă de când ți-ai încasat salariul, iar cu restul să-ți alcătuiești bugetul de venituri și cheltuieli asigurându-te, deci, că ai pus din start bani de-o parte. Cine are un venit sub salariul mediu pe economie și obligații numeroase, poate scădea sub 10%, cine câștigă peste, ar putea aduna mai mult. Nu procentul în cauză este problema, ci filosofia de viață. “Trăiește clipa” și irosește toți banii de care dispui fără să te gândești la viitor versus “pune ceva bani de-o parte constant”, indiferent de mărimea veniturilor și a sumelor economisite – tu în ce categorie ești? Odată ce ai stabilit că vrei să pui lunar ceva bani de-o parte, monitorizarea strictă a cheltuielilor timp de câteva luni te va ajuta să-ți dai seama ce sume îți rămân la dispoziție pentru economisire. Poți redirecționa apoi diferența dintre venituri și cheltuieli în două “buzunare”: un fond de rezervă - bani pentru cheltuieli lunare neprăvăzute - și un produs bancar (cont curent, depozit, cont de economii) unde vor merge lună de lună banii salvați din “tentaculele consumului”.

 

 • Strategii pentru a salva niște bănuți

În secțiunea Bugetul tău am vorbit despre strategia hypermarketurilor prin care acestea își maximizează vânzările și ce trebuie să faci să le eviți. Psihologii au observat că, dincolo de mult-recomandata listă, vei cumpăra mai puțin (mai puține lucruri inutile, evident) dacă mergi la cumpărături după ce ai mâncat. Apoi, nu vizita foarte des hipermarketurile. Dacă mergi zilnic se vor “lipi”de coș, aproape fără voia ta, tot soiul de fleacuri. Când mergi, plătește cu cash (așa simți mai bine cum “se duc” banii, cardul de credit îți dă iluzia robinetului cu bani). Nu ocoli reducerile (bineînțeles, dacă sunt în termen și n-au probleme de conformitate cu standardele).

Strategii pentru a salva niște bănuți:

 • Folosește ecuația Venituri-Economii=Cheltuieli. Avantajul este că poți fixa, în urma experienței ultimelor luni, un procent fix de economisire (să spunem 10-15% din venituri), apoi nu trebuie decât să-ți dimensionezi cheltuielile în funcție de diferența Venituri-Economii;
 • Fă-ți un buget. Este un exercițiu util nu numai pentru echilibrarea raportului venituri/cheltuieli ci și pentru a conștientiza modul în care ți se scurg banii și a controla mai bine acest proces;
 • Nu uita de lista de cumpărături. Am vorbit în secțiunea despre buget despre strategiile hipermarket-urilor pentru a-și maximiza vânzările și cum să le eviți. Psihologii au observat că dincolo de mult-recomandata lista, vei cumpăra mai puțin (mai puține lucruri inutile, evident) dacă mergi la cumpărături satul. Apoi, nu vizita foarte des hipermarket-urile. Dacă mergi zilnic, se vor „lipi”de coș, aproape fără voia ta, tot soiul de flecușoare, când mergi plătește cu cash (așa simți mai bine cum „se duc” banii, cardul de credit îți dă iluzia robinetului cu bani), nu ocoli reducerile (bineînțeles, dacă sunt în termen și n-au probleme de conformitate cu standardele).

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter