• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Fericirea, banii si Ziua Nationala

01 Dec 2017
Banii tăi

Probabil că, dacă ai întreba 10 români ce și-ar dori de Ziua Națională,  9 ar răspunde că  le-ar plăcea fie sănătoşi și să aibă bani. Sănătatea și banii merg de regulă mână în mână: degeaba eşti sănătos tun dar fără o leţcaie buzunare, așa cum degeaba ești bogat, dacă te afli pe un pat de spital, agonizând. Nimeni nu știe exact de unde îmcepe bogăția: de la 100.000 de lei, de la un million de lei, de la 100 de milioane de lei? Eu zic că important e ca Ziua Națională să ne prindă fericiți. Și uite cum ajungem iar la bani.
E celebră expresia banii n-aduc fericirea. E celebră și e adevarată, dar numai de la un anumit prag al averii. Un șomer care găsește pe stradă o hârtie de 50 de lei, probabil că ar spune că e fericit. Un miliardar in euro, probabil că nici nu s-ar apleca să o culeagă de pe jos. Altfel spus, la întrebarea: aduc banii fericirea?, răspunsul este: ”Depinde de cine întreabă!”Un economist pe nume Richard Easterlin, a lansat o teorie care îi poartă numele.
Faptul ca un om poate primi o mărire salarială substanțială nu îl va face mai fericit decât pentru o perioadă scurtă de timp. De cele mai multe ori, odată cu măririle salariale cresc și îndatoririle profesionale,  ceea ce lasă omului foarte puțin timp pentru a se bucura de roadele muncii sale. În plus, sentimentul de satisfacție poate fi puternic diminuat dacă același om e conștient că, indiferent de suma câștigată, el primește mai puțin decât alții.
Francezii de la L`Expansion, alături de o firmă canadiană au încercat să calculeze un indicator al fericirii interne nete- BIN. El ar traduce statistic paradoxul lui Richard Easterlin.
Din ce e compus BIN? Avem asa:
-Consumul mediu anual pe cap de locuitor (care reprezintă 20% din indice);
– Egalitatea socială: rata sărăciei, a  inegalităţii salariale, nesiguranţa locului de muncă … (40% din indice);
– Securitatea economică: rata și durata medie a şomajului, nivelul de protecţie social, gradul de sănătate … (30% din indice);
–  Capitalul uman,  nivelul de educaţie … (10% din index)

Calculele sunt apoi ajustate cu niște coeficienți statistici și rezultă o măsură individual a nivelului fericirii fiecăruia.
Prin urmare, nu (doar) banii sunt importanți în această lume. Așa că, hai să ne bucurăm de ceea ce avem și să avem o Zi Națională așa cum ne-o dorim!

La mulți ani!

(Dan Popa)

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter