• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Eşti salariat şi ai copii în întreţinere sau soţul nu lucrează? Salariul tău poate fi mai mare

01 Oct 2019
Banii tăi

Dacă unul dintre soţi nu lucrează, dacă ai copii sau bunici în întreţinere, salariul tău actual ar putea fi mai mare, dacă îi menţionezi asta angajatorului.

Salariații cu persoane în întreținere şi venituri de natură salariale brute mai mici de 3.600 de lei au dreptul la o aşa-zisă “deducere personală”, care înseamnă o reducere a impozitului pe venit care poate varia între 510 şi 1.310 lei,  funcţie de câte persoane are în întreţinere. Dacă banii aceştia, la care statul renunţă, prin lege, ajung în buzunarul angajatului sau rămân să scadă cheltuielile firmei cu el, e la latitudinea angajatorului, cu menţiunea că angajatorul nu este obligat să mărească salariul angajatului cu cuantumul deducerii. E o opţiune a patronului, având ăn vedere că trebuie să reţină şi să vireze la stat un impozit mai mic pe locul de muncă.

Persoanele aflate în întreținere pot fi soţul sau soţia, copiii (minori) salariatului și alte rude până la gradul al doilea, cum ar fi  părinţi sau bunici care nu au venituri sau au pensii sub 510 lei pe lună şi nu au terenuri în proprietate (valabil pentru anul 2019).  

Pentru a obţine acest drept, salariatul duce la angajator documente justificative. Cum sunt copiile certificatelor de naştere ale copiilor. Mai multe detalii despre documente primeşte de la responsabilul cu resursele umane al angajatorului. 

Sumele care sunt reduse din impozit sunt după cum urmează: 510 de lei, dacă nu are pe nimeni în întreținere, dar are venitul brut mai mic decât am arătat mai sus. 670 de lei, dacă are o persoană în întreținere, 830 de lei, dacă are două persoane în întreținere, 990 de lei, dacă are trei persoane în întreținere, 1.310 lei, dacă are peste patru persoane în întreținere.


 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter