• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Dobânzile la lei explodează și te gândești că poate mai bine te împrumuți în euro. Nu e o idee rea, dar uite câteva lucruri de care trebuie neapărat să ții cont

24 Noi 2022
Banii tăi

Inflația a explodat în România, mai ales după debutul războiului din Ucraina, iar această tendință a dus, firesc, și la o creștere a dobânzilor. Poate mai mult decât alte bănci centrale, BNR a decis să lupte cu inflația și să încerce să mențină stabilitatea cursului de schimb, prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție. Iar cel mai important instrument este creșterea dobânda cheie și, automat, a dobânzilor la care băncile se împrumută de la BNR. Drept urmare, dobânzile ROBOR și IRCC, în funcție de care se calculează dobânzile, deci și ratele, pentru creditele luate de persoane fizice și firme au început să crească și mai mult. Într-o primă fază, o soluție părea schimbarea ROBOR (indicator de care au fost legate toate creditele date până în mai 2019) de IRCC(indicator de care sunt legate dobânzile variabile ale tuturor creditelor date după mai 2019), însă, așa cum îți mai spuneam, a fost o soluție temporară, pentru că IRCC, calculat la fiecare 6 luni, nu zilnic, precum ROBOR, a crescut și el, în final. Pentru a beneficia de costuri mai bune mai rămâne, deci, varianta creditului în euro. Și, dacă ne uităm că un credit luat în euro în 2012, de exemplu, încă presupune plata unei rate mai mici decât în momentul acordării, iar unul luat în lei în același an are rată dublă, nici măcar nu pare o idee rea. Totuși, trebuie să ai în vedere câteva lucruri foarte importante, câteva diferențe majore între creditul în lei și creditul în valută:

 

- Apare riscul valutar Deși riscul de creșterea a dobânzii este mai mic la euro, având în vedere că BCE se mișcă în general în pași mai mici decât BNR, la creditul în euro există pericolul ca leul să se devalorizeze. Totuțși, în ultimii 14 ani, cel puțin, nu au existat episoade majore de devalorizare.

Avansul la creditele în euro este mai mare decât avansul pentru creditele în lei.

- Ai mai puține oferte pentru credite în euro

- Gradul de îndatorare este limitat la 20%, adică rata nu poate fi mai mare de 20% din venituri

- Dobânzile pentru euro au început și ele să crească, deși mult mai lent decât cele la lei

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter