• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Dobânzi bancare: ce spune șeful BNR despre evoluția acestora

20 Noi 2022
Banii tăi

ROBOR la 3 luni, conform datelor valabile la publicarea acestei știri(raportarea din 18 noiembrie), este situat la 7,94%, în timp ce IRCC este situat la 4,06%. Așa cum îți povesteam și în alte materiale publicate aici, Banca Națională a României, ca alte bănci centrale la nivel global, crește dobânda de politică monetară pentru a contracare creșterea inflației, aflată la 15,32% în octombrie. 

Șeful Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a făcut precizări cu privire la evoluția dobânzilor în perioada următoare în conferința de presă dedicată raportului trimestrial asupra inflației, pe care o găsești în format video AICI. 

Mugur Isărescu precizează că s-a creat iluzia că dobânzile vor scădea, însă acest lucru nu se poate întâmpla dacă nu se înregistrează scăderi și în ceea ce privește rata anuală a inflației. El punctează faptul că ele vor rămâne la nivelurile actuale cel puțin până când rata anuală a inflației va fi în jurul a 8%, adică să scadă cu aproximativ 50% față de cât este în prezent(15,32%). 

Luând în considerare cele spuse mai sus, cum că pentru a scădea dobânzile este nevoie de o scădere a inflație, și punându-le alături de prognoza de inflație a BNR, o concluzie ar fi că nu ne putem aștepta să vedem în curând o scădere semnificativă a dobânzilor.

Acea rată anuală a inflației de 8%, menționată mai sus de Guvernatorul Băncii Naționale a României, nu ar urma să fie atinsă nici la finalul anului următor, conform ultimei variante a prognozei. 

Banca Națională a României a majorat la 16,3% prognoza de inflație pentru finalul anului 2022 și estimează o inflație de 11,2% pentru sfârșitul anului viitor. Este clar că aceste date nu sunt bătute în cuie, ci sunt niște estimări care suferă modificări de la raport la raport în funcție de mai multe aspecte.

În raportarea anterioară, din august, estimările arătau că România ar urma să aibă o inflație de 7,5% la finalul anului următor și una de 13,9% la finalul anului acesta. 

Toată această creștere a indicelui ROBOR a stârnit numeroase discuții în spațiul public, însuși guvernatorul Băncii Naționale a României precizând că ROBOR la 3 luni s-a transformat dintr-un instrument cu funcție monetară într-unul cu funcție socială.

În plus, dincolo de declarații și polemici în spațiul public, a fost declanșat și un control al Consiliului Concurenței la cele 10 bănci care participă la calcularea ratelor ROBOR. 

Mecanismul din spatele calculării indicelui ROBOR constă într-un proces realizat independent de către Thomson Reuters, organizație împuternicită de Banca Națională a româniei, prin care ROBOR este calculat ca medie aritmetică a ratelor dobânzilor practice de 10 bănci relevante pentru piața românească din punct de vedere al activității de pe piața interbancară. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter