• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Deduceri și nu prea

04 Dec 2017
Banii tăi

Multi își imaginează că dacă vor cumpăra abonamente la servicii medicale sau vor investi într-o pensie privată facultativă vor recupera integral respectivele sume în limita a 400 de euro pe an. Fals!

Un cârlig de marketing repetat obsesiv de agenții de vânzări din sistemul pensiilor private în special, dar și cei care promovează serviciile medicale, insistă pe deductibilitatea investiției. Și, după atâtea insistente și mesaje promoționale, mulți au ajuns să creadă că îți vei putea scădea din impozitele datorate statului cei 400 de euro cât reprezintă deducerea. Mai exact, își imaginează că dacă vor investi echivalentul în lei a 400 de euro pe an într-un fond de pensii din Pilonul III banii ăștia li se vor întoarce cumva (sau nici nu le vor pleca din buzunar); idem în cazul unui abonament la o clinică privată de servicii mediacale.

Totusi, ar fi cam darnic statul dacă chiarr s-a întâmpla asta, nu? De fapt, deducerea are alt mecanism. Din venitul angajatului se scade contribuția lunară la fondul de pensii sau valoarea abonamentului la clinica medicală iar rezultatul se impozitează cu 16%, procentul aferent impozitului pe venit aplicabil (posibil 10% de anul viitor, dacă modificările codului fiscal rămân în picioare). Cu alte cuvinte, nu recuperezi 400 de euro de la stat, ci doar 16% (sau 10% de la anul) din cei 400 de euro, adică minim 40 de euro pe an (aproximativ 15 lei pe lună). Și asta doar dacă soliciți angajatorului să facă viramentele pentru că in sarcina acestuia cade și calcularea impozitului pe venit.

Intrebarea de 100 de puncte este dacă merită acest stimulent de 15 lei lunar să îți rupi de la gură 400 de euro pe an? Depinde de randamentul pensiei private, de starea de sănătate a celui interesat de servicii medicale, nu e simplu de dat un răspuns. Probabil că peste 45 de ani ar merita efortul având în vedere riscurile legate de sănătate și apropierea de pensie dar până în 30 de ani nu prea, atunci contează mai mult prioritățile momentului iar acelea nu prea sunt sănătatea și pensia suplimentară ci viața trăită cât mai intens. 

(Cristian Dogaru)

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter