• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

De ce sunt atât de ieftine asigurările de locuință?

20 Ian 2018
Banii tăi

0,1% din valoarea casei pe an cât reprezintă în medie prima de asigurare este o sumă aparent modică dar care reflectă corect probabilitatea producerii unei daune semnificative.

„Să ne facem o asigurare, să dormim fără griji. Dacă ne ia casa foc, dacă avem o acumulare de gaze sau apare vreun cutremur catastrofal? Mai ales că nici nu costă mult”. Mulți se recunosc probabil în această mentalitate, una care de altfel stă la baza afacerii din asigurări. Dar de ce costă polițele atât de puțin?

Cel mai bun răspuns aici este că afacerea asigurătorilor seamănă destul de mult cu cea a caselor de pariuri dintr-un punct de vedere. Ambele lucrează cu probabilități. Dacă prima de asigurare pare modică (0,1% din 50.000 euro-valoarea medie a unui apartament de bloc în România-înseamnă 50 de euro pe an, adică aproximativ 20 de lei pe lună) asta se întâmplă pentru că și probabilitatea de a se produce evenimentul asigurat este la fel de mică. Ba, chiar mai mică, având în vedere că firma de asigurări trebuie să înregistreze profit la sfârșitul anului în care a plătit și ceva daune.

Polița de asigurări își dovedește utilitatea mai ales în cazul neplăcerilor periodice dintre vecini (nelipsita inundație), dacă hoții ne fură ceva în lipsă (aici se poate face însă o asigurare de bunuri separat), dacă apare un eveniment catastrofal izolat (o explozie de gaze din cauza unui locatar imprudent care să afecteze și alte apartamente). Ce s-ar întâmplă însă în cazul în care ar există o calamitate naturală care să afecteze foarte multe proprietăți? Dacă întrebi firmele de asigurări îți vor răspunde că au la rândul lor asigurare (e vorba de companiile de reasigurare cuc are au contracte) dar n-ar trebui uitat că până la urmă orice companie înregistrată în țară răspunde în limita capitalului său social și declararea unui faliment n-ar fi chiar exclusă (din acest motiv trebuie alese doar firmele foarte mari când ne facem asigurarea).

Care ar fi concluzia? Dacă dramuirea banilor lunar este o mare problema pentru dumneavoastră pentru a vă incadra în buget, atunci aș alege doar asigurarea obligatorie pentru locuința (în limita plafonului de 20.000 euro fixat prin lege) fără să o complez cu o asigurare suplimentară. Asta pentru că e foarte probabil ca riscul producerii unui eveniment asigurat să fie totuși mai mic decât cel asumat zilnic când traversăm strada. Eu de pildă am auzit în ultima vreme de mai multe accidente rutiere cu pietoni implicați decât de explozii de gaze în blocurile de locuințe, incendii de amploare, etc. Sigur, dacă banii nu sunt o problemă, n-ar strica să vă cumpărați toate formele de protecție posibile-de la asigurare de viață la cea de casă și bunuri. Plus asigurările de călătorie când ieșiți din țară. Altfel, mare atenție când semnați o poliță de asigurare la prezența „franșizei” (partea din dauna suportată de asigurat). Mai exact, evitați contractele care propun așa ceva chiar dacă valoarea primelor este aparent mai mică.

(Cristian Dogaru)

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter