• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

De ce este bună o asigurare obligatorie a locuinței?

29 Mai 2019
Banii tăi

Cutremur, inundaţie, alunecare de teren și în curând acoperiș zburat de furtună? Dacă scapi cu viață, pagubele sunt serioase…Dar asigurarea obligatorie a locuinței de poate scăpa de mare parte din aceste griji. Riscurile asigurate de această poliță  PAD sunt: cutremur, inundații și alunecări de teren. Valorile asigurate cu valori cuprinse între 10 și 50 de euro pe an sunt de 10.000 sau 20.000 de euro, în funcție de tipul construcției.

Polița de asigurare obligatorie a locuinței, denumită PAD, reprezintă polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale. Prin legea nr. 260/2008 fiecare proprietar de locuință este obligat să dețină o poliță PAD. Polița de asigurare obligatorie (PAD) acoperă trei riscuri: cutremur de pământ, alunecari de teren și inundțtie, provocate de fenomene naturale.Mai nou, există propuneri de modificare a legii și ar urma să fie introdus ca și risc asigurat furtuna.

Pentru locuințele cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic,  costul poliței PAD este de 20 euro /an.

Pentru locuințele cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic (ex.: chirpici) costul asigurării obligatorii este de 10 euro/an.
În situația în care nu închei polița de asigurare obligatorie, locuința ta nu este asigurată împotriva dezastrelor naturale. De asemenea, conform prevederilor legale, organele specializate pot sancționa această abatere, prin amenzi.

În situatia în care ai încheiat deja o asigurare facultatiă pentru locuință va fi necesar să închei și polița PAD. Potrivit reglementărilor legale, nu poți încheia o poliță de asigurare facultativă a locuinței dacă nu ai încheiat în prealabil și o asigurare obligatorie.
Potrivit legii, o poliţă PAD pentru o casă cu o valoare asigurată de 10.000 de euro costă circa 10 euro pe an, în timp ce o poliţă facultativă care acoperă mult mai multe riscuri, inclusiv răspunderea civilă faţă de terţi (incendiul de la locuinţa proprie se extinde la vecini, de exemplu) prima anuală este de 35-45 de euro.
Pentru un apartament (construit din beton), poliţa obligatorie de asigurare care acoperă o valoare asigurată de până la 20.000 de euro este de circa 20 de euro pe an, în timp ce o poliţă la o asigurare facultativă pentru acelaşi apartament cu o valoare asigurată de 50.000 de euro este de 55 de euro pe an.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter