• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Dacă nu îl înțelegi, cel mai bine e să nu îl folosești. Cum să nu economisești banii familiei

11 Dec 2018
Banii tăi

“Nu vorbi fără să știi/Nu halii mereu ce auzi de la alții/ Nu te da ce nu poți să fii...”. Versurile astea ale unei trupe celebre de hip hop ar putea foarte bine să fie sloganul unei campanii de educație financiară.  

Primul lucru pe care o să ți-l spună orice consultant financiar mai sofisticat este “ nu îți ține toate ouăle în același coș”. Or avea și ei dreptate, dar decât să riști să pierzi tot, pentru că nu știi exact din ce e făcut coșul. mai bine rămâi așa, “nediversificat”

Vă mai amintiți de depozitele bancare “cu componentă investițională”? Prin anii 2007,2008, chiar și 2009 era o adevărată frenezie. Te duceai la bancă să îți pui banii într-un depozit pe câteva luni sau un an și te trezeai investitor pe Bursă. Ei bine, niciuna dintre băncile care ofereau acest produs nu îl mai au în portofoliu. De bine ce a mers? Nu chiar.

 Au renunțat pentru că, după perioadele cu randamente mari, în care investițiile, prin fonduri, au adus câștiguri substanțiale, a urmat criza și apoi epoca dobânzilor mici, spre zero chiar. Au rezultat pierderi și, în final, retragerea acelor produse. Cum funcționau ele exact, probabil că nu știu în amănunt nici măcar bancherii.

Cam același lucru se întâmplă cu asigurările de viață cu componentă investițională. Produsele acestea nici măcar nu au mai fost vândute o perioadă de câțiva ani pentru că asigurătorii pur și simplu nu aveau unde să plaseze banii tăi astfel încât să obțină un randament de minimum 3%, care să le acopere cheltuielile și să le permită să îți dea și ție un câștig.

Nu mai spunem că, din cauza pierderilor din aceste produse prezentate de multe ori ca soluții miraculoase, au apărut legi noi care se aplică în asigurări și care obligă firmele să prezinte în amănunt riscurile.

Sunt doar două exemple de metode de economisire pe care nu le poți înțelege ușor și pe care cu siguranță nu le poți controla în vreun fel.

Bursa poate fi o soluție, dar fii foarte atent la comisioanele pentru tranzacții și gândește-te că sumele foarte mici sunt rapid mâncate de aceste costuri. Fondurile de investiții sunt o soluție, dar nu uita că acolo trebuie să ții banii pe termen lung și încearcă să înțelegi unde sunt ivestite economiile tale.

Până atunci, ai la îndemână clasicele depozite bancare, titlurile de stat (emise acum și pentru persoane fizice) și chiar investiția în metale prețioase, prin intermediul băncilor.

Începe cu acestea și vei înțelege mai bine și celelalte produse, de obicei legate de metodele clasice de economisire.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter