• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum te protejezi de furturile de pe telefon sau din online, în general

31 Oct 2019
Banii tăi

Plățile cu cardul contactless, cu telefonul sau prin internet banking sunt tot mai uzuale în ultima perioadă. În ciuda eforturilor instituțiilor de credit de a oferi cele mai sigure metode și medii de plată, niciun sistem de securitate nu este 100% infailibil pentru cei care efectuează tranzacții în mediul online. 

Ptrimul și cel mai cunoscut pas pentru a te feri de fraudele hackerilor este userul și parola de internet banking și codul PIN. De altfel, acesta este și primul lucru pe care ți-l spune ofițerul bancar atunci când îți oferă cardul sau îți instalează aplicația de internet sau mobile banking.

Al doilea pas important în evitarea fraudelor pe net este chiar rețeaua de net utilizată. De aceea, asigură-te în permanență că utilizezi canale online oficiale - website, aplicație etc. - pentru a-ți accesa contul și a împărtăși anumite informații cu terțe persoane. 
Rețelele wi-fi, un avantaj sau un  pericol? Rețelele wireless gratuite sunt ușor de accesat nu doar pentru tine, ci și pentru infractorii cibernetici. Accesul la internet în roaming poate genera costuri suplimentare în factura la mobil, așa că turiștii obișnuiesc să se conecteze frecvent la rețele Wi-Fi, pe care le consideră inofensive. Tocmai de aceea, iată câteva sfaturi legate de locurile și felul în care poți utiliya rețelele wi-fi gratuite.
Astfel, numeroase experimente sociale făcute de experți în securitate IT arată că pasagerii s-ar conecta la orice rețea care promite internet gratuit în aeroport și ar accepta integral termenii și condițiile solicitate de furnizorul serviciului. Cei mai mulți cad în capcana rețelelor denumite „Free Airport Wi-Fi” sau similar și conectează telefoane, tablete sau chiar laptopuri la rețele nesecurizate. Odată conectate, atacatorii pot colecta cu ușurință toate parolele.
Hotelurile oferă totdeauna la recepție date referitoare la rețeaua de internet: user name și parolă. Nu te conecta înainte să fii sigur că ai informațiile corecte. Uneori, turiștii omit să mai ceară detalii legate de serviciile de internet și caută rețele pe cont propriu, direct de pe telefon, în speranța că nu sunt parolate. O rețea neparolată sau cu un Wi-Fi cu o viteză mai bună de internet poate fi o capcană..
Tentația de a te conecta la Wi-Fi în gară sau în stația de autobuz te poate expune mai mult decât riscului furtului de date. Protejează-ți telefonul mobil cu o parolă complexă. Astfel vei bloca accesul la fotografiile personale, agenda telefonică sau mesajele text și vei fi mai protejat în cazul în care cineva îți sustrage sau îți găsește smartphone-ul, tableta sau laptop-ul în astfel de locuri. Este primul pas pentru a evita invadarea vieții private de către un străin. În plus, îți poți proteja telefonul mobil cu o aplicație anti-furt, care poate localiza, bloca și șterge conținutul de pe telefon.
Cafenelele, barurile și restaurantele permit acces gratuit la internet, fiind locurile ideale unde turiști își accesează conturile de pe rețele sociale. Atacatorii pot crea rețele clonă și intercepta traficul clienților cafenelei, aflând datele lor bancare. Așa că evită să folosești servicii bancare online sau să faci cumpărături online cât timp ești conectat la o rețea publică de Wi-Fi. O altă soluție ar fi folosirea unui unei soluții de plăți online adaptată, cum e Bitdefender Safepay. De asemenea, verifică dacă link-ul paginii pe care o accesezi începe cu https://. În plus, vezi dacă apare desenul unui lacăt în câmpul unde tastați link-ul, el indică accesul securizat. Iar în cazul terminalelor mobile, este recomandată instalarea unei soluții de tip VPN ce are ca scop criptarea traficului și face dificilă interceptarea acestuia de către atacatori.
Îmbunătățește gradul de control asupra finanțelor personale solicitând băncii să îți ofere detalii privind tranzacțiile financiare prin două canale de informare – prin alerte trimise prin SMS și prin alerte trimise pe email. De asemenea, pentru contul de online banking, nu utiliza aceeași adresă pe care o utilizezi pentru conturile de facebook sau instragram.

Alegerea parolei de acces la internet sau mobile banking repreyintă la rândul său un aspect foarte important. Fie eviți să folosești ca parolă numărul de telefon, data nașterii sau lucruri cum ar fi marca primei mașini deținute, numele primului animal de companie sau numele de fată al mamei. Dacă totuși alegi ca parolă unul dintre aceste elemente, evită să le împărtășelști prietenilor sau pe rețele de socializare. 
Actualizează-ți în permanență aplicațiile din telefon și fiecare dispozitiv la ultima versiune disponibilă. Astfel te asiguri că eviți o serie de disfuncționalități și beneficiezi de cel mai înalt nivel de siguranță. Fii în același timp foarte atent și vigilent cu dispozitivele tale mobile: în cazul în care constați că nu mai primești apeluri și mesaje, iar tu nu știi din ce motiv se întâmplă acest lucru, verifică imediat cu operatorul tău de date care sunt cauzele pentru a te asigura că nu ești victima unei schimbări de SIM.
Îmbunătățește gradul de siguranță folosind carduri virtuale de unică folosință, în special atunci când accesezi website-uri mai puțin cunoscute și în care nu ai mare încredere. Băncile trimite notificări în timp real pentru orice plată efectuată, ceea ce le permite utilizatorilor să monitorizeze cheltuielile și tranzacțiile și să raporteze urgent orice neregulă constatată. În plus, de la 14 septembrie a fost introdus serviciul de 3D Secure pentru toți utilizatorii de internet și mobile banking. Cu 3DS, atunci când cineva efectuează o plată online, va primi o notificare prin care i se va solicita să se autentifice în cont și să confirme plata respectivă.

Orice suspiciune trebuie verificată la bancă. Pe fiecare card există un număr de telefon la care poți suna 24 de ore din 24 pentru a-ți exprima îngrijorarea și bloca eventualele tranzacții de fraudare. Cât timp banii rămân pe hold, banca poate să nu autorizeze  tranzacția și există șanse de recuperare a banilor.
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter