• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum strângi banii? La saltea sau la bancă? Trebuie să încerci un cont de economii

04 Feb 2020
Banii tăi

Când te-ai hotărât să strângi bani (citește aici cum să strângi bani orice salariu ai avea) e bine să te gândești și unde vrei să-i pui, pentru că dacă ești disciplinat și pui bani deoparte lunar, în scurtă vreme se strânge o sumă care devine din ce în ce mai importantă.

Mai e sigur s-o mai ții la saltea prin casă? Păi, nu e. Banii strânși la saltea pot cădea victimă în mai multe situații. Fie accidente,cumsunt incendiile sau inundațiile, fie furtul. Mai sănătos ar fi să-i duci la o bancă. Acolo stau în siguranţă și primești și dobândă la ei.

Dar, probabil că te gândeşti că suma strânsă lunar nu merită drumul la bancă. NU trebuie să te duci până la bancă. E de ajuns să îți faci un cont. La contul bancar, băncile îți oferă azi aplicații de mobil prin care, cu numele tău și o parolă, îți poți vedea toată activitatea din cont și poți muta banii din contul în care îți iei salariul într-un cont de economisire. Și invers. Totul durează câteva secunde.

Ai două variante. Să muți bani într-un cont de depozit la termen sau într-un cont de economii.

Depozitul la termen e un cont în care depui banii și îi ții până se îndeplinește un anumit termen fix, o lună, trei, șase, 12. La termenul stabilit cu banca, primești dobânda pe bani și poți alege dacă retragi banii sau reînnoiești depozitul.

Poți desființa oricând contul, dar pierzi dobânda și plătești adesea comision. Oamenii care aleg depozitul la termen au de obicei sume mari de economisit și îl aleg pentru că are dobânzi mai mari.

Dacă vrei să strângi bani albi pentru zile negre, vrei să îi ții în siguranța la bancă, dar nu poți strânge prea mulți și poate nu chiar mereu, cel mai indicat e contul de economii.   

Oferă și el dobândă, chiar dacă mai mică decât la depozit. Are însă imensul avantaj că poți umbla oricând la el. Ai acces permanent la bani. Dacă vrei totuși să se strângă, bine ar fi să nu umblila ei. În fapt, contul de economii nu diferă de unul curent, cel în care îți iei salariul. Poți pune și retrage bani din el oricând. Dar are totuși o valoare psihologică ridicată. Îți vine greu să umbli la el, văzând clar cât ai strâns și putându-ți imagina cât ai mai putea strânge, din moment ce n-ai ajuns atât de greu la suma afișată.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter