• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum pui banii să lucreze pentru tine

13 Sep 2013
Banii tăi

Oare cum s-ar raporta Greierele și Furnica la ideea de a-și mobiliza resursele în vederea obținerii unei creșteri a valorii lor? Nu trebuie să fii foarte perspicace pentru a-ți imagina o Furnică mulțumită cu câștigurile mici dar sigure, care se ține departe de speculații și care este foarte speriată de ideea asumării riscurilor. În schimb, Greierele va gândi speculativ, va vâna marile poturi riscând necontrolat, fără să cunoască în  detaliu regulile jocului în care se bagă.

Așa cum cărțile se fac din cărți (evident, citând musai autorul original), așa și banii se fac din bani (când nu-ți asumi riscuri prea mari care să ducă la evaporarea economiilor inițiale). Cel mai simplu mod de a câștiga bani este acumulând dobânzi. Uneori dobânzile la depozite sunt mai mari decât inflația și capitalul tău crește repede, alteori sunt sub creșterea prețurilor din economie, iar puterea de cumpărare a banilor tăi de fapt se reduce puțin. Chiar și în acest caz vei câștiga mai mult decât ținând banii în... depozitul din șifonier. În plus, gândește-te la cineva care trebuie să suporte creșterea prețurilor fără să aibă economii. Diferența dintre el și tine, cel cu economii în bancă (vorbim de forță financiară, avere etc.), va continua să se mărească chiar și în acest caz.

Un alt mod de a-ți spori averea este să investești. La bursă, pe piața imobiliară, într-o afacere personală. Nu te arunca însă cu capul înainte fără să știi nimic despre domeniul în care vrei să-ți plasezi banii. Ține cont că evoluția pieței imobiliare e strâns legată de cea a creditului, când dobânzile sunt mici, prețurile caselor sunt mari. Evoluția bursei depinde în general de evoluția economiei; într-o economie în creștere companiile vor obține profituri mai mari, vor da dividende mai mari iar acțiunile vor avea prețuri mai mari. Iar în ceea ce privește afacerile, variabilele sunt chiar mai numeroase. Ai șanse mai mari într-un mediu economic sănătos, în creștere, cu fiscalitate în scădere, cu un cost rezonabil al creditului. Dar poți foarte bine reuși și în lipsa acestor ingrediente, cu o idee bună la bază, un plan solid de afaceri, multă muncă și inspirație. Înainte de a vorbi în detaliu despre modurile în care îți poți pune banii la lucru, iată principalele întrebări pe care să ți le pui:

 

  • Care este atmosfera generală din economie și societate? Venim după o perioadă de creștere sau suntem în recesiune? Domină pesimismul sau optimismul?

Ideea este că în perioadele de euforie, multe prețuri sunt umflate, iar asumarea de noi riscuri („cumpără că prețurile vor crește mai departe, de multă vreme o fac”) se poate dovedi falimentară. Când toată lumea vorbește despre investiții riscante - imobiliare și acțiuni - poate e cazul să iei în calcul un depozit bancar. În perioadele de euforie generală e bine să fii Furnică. Similar, când panica e cuvântul de ordine, poți să-ți asumi o doză de risc, dar asigură-te că știi foarte bine în ce te bagi, spre deosebire de Greiere.

 

  • Care sunt mijlocele de protecție de care beneficiezi?

Depozitele bancare au plafonul garantat de 100.000 euro; veți fi despăgubit de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar dacă banca are probleme. Pentru investițiile la bursă sau în imobiliare nu există nicio umbrelă de protecție în cazul în care prețurile încep să scadă accelerat, iar în perioadele de panică valoarea de piață a investiției tale poate reprezenta doar 20%-30% din cea inițială. În cazul unei afaceri, cine pierde cota de piață și clienți în dauna concurenței sau face alegeri comerciale greșite va da faliment cu siguranță. Există însă mijloace de protecție și pentru acțiuni, piața imobiliară și chiar pentru micile afaceri. O companie listată la bursă, care are monopol pe piață, va suferi mai puțin în perioadele de scădere a prețului acțiunilor, iar riscul de faliment în cazul său sunt mici. O proprietate situată într-o locație bună, cu finisaje de calitate nu își va pierde valoarea ca terenurile din câmp, fără utilități. Iar o afacere care s-a înșurubat pe o nișă fără mare concurență poate trăi decent și în recesiune.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter