• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum îți protejezi pensia de efectele COVID 19. Topul celor mai performante fonduri private unde cotizezi obligatoriu

15 Iul 2020
Banii tăi

La 12 ani de la înființarea sistemului de pensii private obligatorii din România, performanțele de investiții ale celor șapte sunt departe de a mai fi uniforme. Criza care a început cu declanșarea epidemiei de Coronavirus a accentuat diferențele de randament, iar acesta ar trebui să fie un motiv serios mai întâi pentru a afla care este administratorul fondului de pensii unde cotizezi(dacă nu știai deja) și apoi de a verifica măcar la fiecare trei luni ce randamente obține fondul respectiv. Îți vom arăta, mai jos, care sunt cele mai performante fonduri și care au obținut ranadmentele cele mai mici. Înainte de aceasta însă îți amintim că toți românii salariați care aveau cel mult 35 de ani în 2008 au devenit automat cotizanți la unul dintre fondurile de pensii private obligatorii. În timp, cotizația a variat, ca și numărul administratorilor și al fondurilor. Ce trebuie să ții minte, însă, este că acum există șapte fonduri de pilon doi și că, dacă ești salariat și aveai maximum 35 de ani în 2008 sau te-ai angajat pentru prima dată oricând după 2008 cu siguranță 3,75% din salariul tău brut merge către unul dintre aceste fonduri. Cel mai probabil ai fost repartizat aleatoriu, caz în care ar trebui să primești o informare în legătură cu numele administratorului și al fondului unde ai fost alocat. Dacă asta nu s-a întâmplat, poți verifica oricând la ce fond ești la această adresă web, care aparține Asociației pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR)Tot aici afli și câți bani ai acumulat. 

Așadar, 3,75% din salariul tău brut merge către unde dintre cele șapte fonduri de pensii pe care le poți vedea la adresa de mai sus. Administratorul fondului de pensii investește banii cotizați de tine încercând să obțină un randament, adică să îi înmulțească. Banii merg în principal către titluri de stat (60% sau peste), acțiuni bursiere (între 17 și 19%, în funcție de fond), depoite bancare (între 1 și 9%), obligațiuni ale corporațiilor private, obligațiuni ale unor entități mnonguvernamentale ca BERD sau BEI și altele.  Dar nu toți administratorii investesc în aceleași instrumente, motiv pentru care randamentele lor diferă. Îți spunem mai jos, care sunt cele mai performante fonduri și cele mai slabe fonduri. Îți mai amintim că ai oricând posibilitatea de a schimba gratuit și fără prea mari bătăi de cap fondul. Ca să verifici în timp real performanța, trebuie doar să intri AICI. Nu te speria, indicele VUAN, pe care îl vei găsi aici nu este ceva foarte greu de înțeles. Este doar valoarea unității de fond. La începutul sistemului, toate fondurile au pornit de la o valoare de 10 lei a unității. Acum, după cum vezi, valoarea diferă, iar asta înseamnă că, pe un același număr de unități de fond deținute, unii controbuabili au mai mulți bani și alții mai puțini. Uite mai jos care sunt cele mai peformante fonduri, dar și cele mai slabe. 

În acest moment, Metropolitan Life domină clasamentul randamentelor cu un indice VUAN de 26,16, în creștere de la 25,1 la 30 martie și doar marginal mai mic față de finalul lui 2019. Pe locul al doilea vine fondul NN, cu 25,8 și pe trei cel al BCR, cu aceeași valoare. La polul opus sunt AZT, cu 23,7 și BRD, cu doar 21,8. Practic, în aceste condiții, în cazul unui cotizant care deține 1000 de unități de fond și a cotizat încă de la începutul sistemului, diferența între a avea banii la Metropolitan și a îi ține la BRD este de aproape 5.000 de lei, adică peste 1.000 de euro. Cu timpul, diferența va deveni chiar mai mare, în condițiile unor evoluții similare ale randamentelor.

Așa cum arătam mai sus, diferențele de randament între fonduri s-au adâncit an de an și au devenit chiar mai evidente în timp de criză. În acest context, orice cotizant are la îndemână un instrument legal foarte simplu. Acesta este schimbarea administratorului de fond. Explică cel mai clar cei de la Asociația pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR). " "Vă puteti transfera de la un fond de pensie privata la altul extrem de usor. Primul pas este semnarea actului de aderare la noul fond. Documentatia trebuie ceruta direct la administrator, care o poate trimite prin posta. Persoanele care locuiesc in Bucuresti pot merge direct la sediul administratorului pentru semnarea actelor. Urmatorul pas este notificarea actualului administrator. Formularul poate fi obtinut de pe site-ul ASF. Ulterior, are loc transferul disponibilitatilor banesti ale clientului de la un fond la altul. Suma transferata este egala cu valoarea la zi a unitatilor de fond detinute de vechiul fond, care se converteste ulterior la unitatile noului fond, tinand cont de valoarea la zi a acestora. Odata finalizata procedura, veti primi prin posta o informare privind transferul.", arată APAPR.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter