• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum îţi faci asigurare de Sănătate la stat, chiar dacă nu eşti angajat. Şi cât costă

22 Apr 2019
Banii tăi

Dacă nu eşti salariat sau pensionar, şi chiar dacă ai venituri lunare sub salariul minim brut pe economie şi nu eşti obligat să depui  Declaraţia Unică (D112), poţi să te asiguri la sistemul public de Sănătate doar dacă o depui. Asigurarea curge din momentul înregistrării Declaraţiei de către ANAF şi “costă” 1.248 de lei pe an, plătibili până în luna martie a anului viitor.

Puteţi dobândi calitatea de asigurat la Sănătate la stat, chiar dacă nu aveţi un salariu şi venituri lunare sub salariul minim brut pe economie, chiar la data depunerii Declarației Unice. Se poate depune oricând la ANAF. Trebuie însă să-ţi plăteşti singur contribuţia. Suma de plată în contul CASS, pentru 12 luni, este stabilită prin aplicarea cotei de 10% din 6 salarii minime brute pe țară, indiferent de data depunerii declarației. Salariul minim brut pe țară, în funcție de care se stabilește contribuția pentru persoanele fără venituri, este de 2.080 de lei de la 1 ianuarie 2019.  Prin urmare, cota CASS 10% aplicată la 12.480 lei înseamnă 1.248 de lei. Aceasta este suma care trebuie achitată până la data de 15 martie a anului următor celui în care v-aţi înregistrat, indiferent de data depunerii declarației.

Rubrica “CASS” care trebuie completată pentru adeveni asigurat în sistemul public se completează în cazul care o persoană fizică estimează că va obține venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu o persoană juridică, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din investiții, precum și venituri din alte surse, a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice.

Aceeaşi operaţiune este valabilă şi pentru o persoană fizică cu venituri diverse, inclusiv din salarii, dar mai mici decât salariul minim brut pe economie şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii, dar dorește să opteze pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter