• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum faci un schimb valutar avantajos? Mai multe sfaturi şi trei posibilităţi!

23 Sep 2019
Banii tăi

Cum faci rost de un curs de schimb avantajos? La ora actuală, pe piaţa din România există posibilitatea unui schimb valutar apropiat de cursul BNR, dacă eşti proprietar de card Revolut, accesând happy hours la băncile care au activat acest serviciu  sau opţiunea clasică: la ghreşeul băncii sau la casa de schimb valutar. 
Practic cel mai ieftin curs de schimb, folosit la plata unei rate de exemplu, este cursul de schimb al BNR. Nu poţi cumpăra euro sau dolari la acest curs decât dacă eşti client Unicredit sau Raiffeisen, singurele bănci care au dedicată o oră pe zi, în care poţi să schimbi leii sau valuta la cursul BNR. 

Revolut. Dacă deţii un astfel de card beneficiezi de cursul de schimb interbancar care este cu puţin mai ridicat decât cel al BNR. 
Cursul valutar interbancar este cursul dinamic la care băncile schimbă valute între ele. Este un curs în timp real, motiv pentru care se modifică în mod constant pe aplicația și pe site-ul revolut.com. Acesta se schimbă în funcţie de cotaţiile pe ore ale pieţei bancare interne şi internaţionale. De exemplu, dacă pe 18 seara la ora 19 ai dorit să schimbi nişte euro, cotaţia Revolut (care urmează de obicei cotaţiile de pe piaţa londoneză la această oră) valoarea unui euro era de 4,7366 lei. În aceeaşi zi, cotaţia BNR a fost de 4,7366 lei pentru un euro. 
Cum găsiți cel mai bun schimb valutar al băncilor. Mai multe portaluri oferă informații în legătură cu cotațiile de cumpărare și vânzare valută ale băncilor. Dacă urmăriți timp de câteva zile aceste date, veți observa că, de regulă, există anumite bănci care au cotații mai avantajoase decât altele. În urma research-lui veți descoperi chiar o instituție de credit locală ce și-a transformat oferta de curs de schimb în produsul vedetă, având aproape în fiecare zi o cotație la diferență de maximum un ban față de cea a BNR, pentru leu/euro. Banca oferă de departe unul din cele mai bune cursuri în raport cu concurența, fie că vorbim de bănci sau de case de schimb non-bancare.

Care este avantajul alegerii unei oferte bune? Diferența dintre cel mai avantajos curs de schimb al băncilor și cel mai puțin avantajos poate fi și de 1%. Dacă apelați de fiecare dată când plătiți rata la prima ofertă, puteți face economii de până la un procent din credit, o sumă deloc de neglijat.
Tranzacție la casa de schimb sau în cont? Dacă aveți bani într-un cont curent, atunci nu este necesar să scoateți banii, pentru a-i schimba la casieria băncii sau la o altă casă de schimb, deoarece băncile oferă și posibilitatea schimbului de bani în cont. Informați-vă însă cât este cotația la care puteți face schimbul, cât este cotația la alte case de schimb, și alegeți oferta care vă avantajează. Este bine să aveți un cont curent deschis la aceeași bancă unde veți face și plata, ca atunci când  transferați suma să nu achitați comision interbancar.
Nu evitați casele de schimb non-bancare. Unele zone din localități sunt adevărate vaduri de case de schimb non-bancare cu cursuri foarte avantajoase. Există însă și case de schimb izolate, care practică un curs de schimb bun și fac tranzacții în deplină siguranță. Pentru a verifica dacă ofertele sunt bune, raportați-vă la cursul BNR. De obicei, cursul de la casele de schimb autorizate este mai bun decât cel practicat de băncile comerciale. 
Evitați să faceți schimbul în zilele cu fluctuații mari. Atunci când diverse evenimente de pe scena politică sau economică fac cursul să fluctueze, spread-urile dintre cotațiile de la casele de schimb bancare sau non-bancare și cursul BNR cresc. Dacă nu sunteți presați de timp, ar fi bine să amânați tranzacția cu câteva zile, deoarece cotațiile își pot reveni.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter