• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum eviți certurile legate de bani în familie

17 Dec 2017
Banii tăi

Ultima ceartă pe care am avut-o cu soția, acum două luni, de la asta a pornit: ea a cheltuit 300 de lei pe un obiect pe care eu nu-l consideram necesar, dar cu care m-am trezit în casă. După o oră de discuții pe tema asta, am realizat unde greșeam. Luptam ca să ne fie amândorura cât mai bine, dar luptam pe căi diferite. Așa că am abandonat cearta și ne-am organizat.De acum două luni, nu ne-am certat nici măcar în glumă.Suntem  cu toții diferiți în modul în care privim cheltuielile.  Unii nu au nici o dificultate să pună deoparte leu cu leu, în timp ce alții prefer să trăiască clipa, fără să-și pună mari problem despre cum va arăta ziua de mâine. Lumea îi cuprinde pe toți- și pe cei care economisesc și pe cei care ”aruncă” cu banii.


Dacă dvs. și soțul / soția dvs. vă aflați la capetele opuse ale spectrului "gospodăriei" sau "cheltuite", următoarele sfaturi vă pot ajuta să găsiți un teren comun. Mie mi-au fost de folos.

1. Încercați să înțelegeți diferențele

Presupuneți că vă luați amândoi o mașină, Cel care e ”cheltuitorul” casei, ar vrea toate opțiunile instalate pe autoturism, în vreme ce ”economul” s-ar multumi cu dotările standard, din fabrică.  Fiecare e ”educat” altfel în relația cu banii- asta ține de copilărie, de orgoliu, de psihologie în general. Nu are rost să te cerți doar pentru asta cu iubitul sau cu iubita ta. Încearcă mai degrabă să discuți despre motivele comportamentului tău. Este mai ușor să negociați atunci când încercați să validați sentimentele celeilalte persoane decât să-l învinuiți.

2. Stabiliți obiective pe care puteți fi de acord

Dacă sunteți mai economi, poate fi frustrant să vă vedeți că soțul / soția dvs. face în mod constant achiziții pe care le considerați inutile. Crearea unui program de cheltuieli al familiei - în funcție de obiectivele pe care le realizați - vă poate ajuta să vă apropiați de obiectivul comun. La ce mă refer? Să presupunem că prioritatea dvs. comună este să mergeți de Paște în 2018 într-o călătorie înIerusalim. Sau, la fel de bine, obiectivul ar putea fi să vă cumpărați o casă. Faceți câteva calculi simple: câți bani vă vor fi necesari pentru excursie și în cât timp i-ați strange? Credeți-mă, va fi  mult mai ușor ”cheltuitorului” să reziste achizițiilor inutile.

3. Crearea unui sistem de plată a facturilor

Împărțiși sarcinile. Instituiți o regulă pentru atunci când  facturile dvs. lunare vă intră în cutia poștală. De exemplu, unul dintre dvs. ar putea avea grijă de asigurarea mașinii, iar celălalt de factura de electricitate. Evitați astfel o sursă de îngrijorare (și mai ales de conflict).

4. Setați o limită pentru achizițiile în comun

Fiecare cuplu are grijă în felul lui de bani. Unii folosesc  conturi separate și își împart totul în jumătate, în timp ce alții pun totul la comun și fac plățile pe măsura ce apar facturile.  Am prieteni care au patru conturi: un cont comun de economii, altul pentru cheltuielile curente și câte două conturi individuale (bani de buzunar). Indiferent de sistemul pe care îl alegeți, poate fi înțelept să setați o limită a sumei pe care o puteți cheltui din contul comun fără a-l consulta  pe celălalt. Discutarea achizițiilor importante cu soțul dvs. înainte de a face plata este însă obligatorie

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter