• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

COVID 19 schimbă paradigma credit/depozit. Sună ciudat, dar pare că e timpul să iei un credit! În orice caz, nu mai ai motive să economisești în bănci

16 Iun 2020
Banii tăi

Economisirea este un comportament cât se poate de sănătos pe care îl va încuraja orice consultant financiar sau economist serios. Iar lucrurile nu s-au schimbat deloc în această privință, nici cu ocazia precedentelor crize și nici în criza provocată de pandemia de Coronavirus. Simplu spus, cine a strâns bani are acum din ce trăi, chiar dacă veniturile i-au scăzut și chiar și-a pierdut locul de muncă , măcar temporar, așa cum au pățit milioane de români. Deci e în continuare bine să economisești. Însă felul în care Guvernul și Banca Națională au acționat de data aceasta schimbă paradigma credit/depozit. Practic, astăzi, să economisesști oprintr-un depozit bancar este pierzător, nici măcar nu mai este puțin rentabil așa cum a fost cu alte ocazii. În același timp, ratele românilor , a amjorității celor care au credite, au scăzut substanțial. De ce? Pentru că, spre deosebire de precedentele crize, Guvernul și Banca Națională au hotărât să tempereze căderea economică ce va veni prin infuzie de bani în economie. Nu doar că Guvernul a băgat bani prin diverse programe cu garanții de la stat(cum este cel dedicat IMM, care pot lua credite garantate de stat, fără dobândă o perioadă, de până la 10 milioane de lei), dar BNR a introdus lichidități direct în piața bancară și, în premieră absolută, a finanțat și bugetul statului, prin achiziția de obligațiuni. Astăzi, prima grijă a conducerii țării este, așadar să evite o criză de lichidități. 

Ceea ce rezultă, în mod firesc, este o scădere a dobânzilor pentru lei. Depozitele au ajuns să fie aducătoarea de pierderi reale, în condițiile în care dobânda anuală nu sare,în medie, de 2,5%, cu excepții la una sau două bănci, unde depășește cu puțin 3%. În același timp, inflația stă încă binișor peste 3%, ceea ce înseamnă că banii își pierd din valoare, stând la bancă, mai ales că dobânda (oricum mai mică decât inflația) este tocată și de mai multe comisioane. Sigur, rămân în continuarea variantele de economisire prin fonduri de investiții, prin asigurări cu componentă investițională ori prin plasarea în metale prețioase, de exemplu, însă acestea sunt mai complexe decât clasicul depozit bancar, folosit ca metoda de economisire de 90% dintre cei care obișnuiesc să pună bani deoparte. 

Sunt însă și vești bune care vin cu această politică de "lichidizare" a economiei. Cei care au credit au simțit deja o ușurare a povareui lunare, iar cei care vor să ia credit o vor face în condiții mai bune în ceea ce privește dobânzile și este de așteptat să plătească sume rezonabile și în următoarea perioadă. De la începutul primei luni marcată full de pandemie (aprilie) până astăzi, indicele ROBOR, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru majoritatea creeitelor din România (cele în lei), a scăzut de la 3,24% la 2,15%, adică cu mai bine de o treime. În termeni de rată, dacă luăm în calcul un credit cu marja băncii de 2%, înseamnă o scădere de aproape 100 de lei pe lună, la un împrumut de 100.000 de lei. Și scăderile vor continua cel puțin până la jumătatea anului viitor, conform estimărilor analiștilor. 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter