• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cine te poate ajuta în negocierile cu banca pentru reducerea ratei la credit?

22 Aug 2019
Banii tăi

Nu mai poţi plăti ratele ratele la credit din cauza diferenţelor de schimb valutar sau a creşterii ROBOR? Ţi-au scăzut veniturile, dar nu ai forţa financiară să angajezi un avocat ca să te baţi cu banca şi nici la ofiţerul de credit nu ai găsit înţelegere? Poţi apela gratuit la Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) te poate ajuta să îşi reduci nivelul ratei, să elimini anumite comisioane bancare sau chiar să ţi se şteargă datoriile, dacă eşti caz social. Toate în baza unei cereri depuse la centrul CSALB.

După cum explică membrii CSALB, există diferite cazuri soluţionate, soluţiile oferite fiind de la reducerea ratei, a soldului, a comisioanelor sau chiar de acordare a unor despăgubiri pentru diverse servicii pe care banca trebuie să le acorde, dar respectivele servicii nu au fost furnizate din diverse motive. Astfel, au existat cazuri în care clienţii au fost despăgubiţi cu 200 de lei pentru că nu au reuşit să utilizeze cardul de debit sau de credit. În general, despăgubirile sau reducerile făcute de bănci sunt de la câteva zeci la câteva mii de euro, în funcţie de situaţie. „Am avut la un moment dat un caz interesant. Un client a solicitat conversia creditului ipotecar din franci elveţieni în lei la cursul de la o anumită dată şi reducerea soldului în funcţie de această conversie. Avea cu siguranţă indicaţiile unui avocat privind nivelul de curs pe care să-l accepte. Propunerea făcută de bancă a refuzat-o. A venit apoi la noi şi în urma calculului făcut de conciliatorul nostru, care i-a arătat exact ce are de câştigat şi de pierdut a acceptat conversia, ajungând astfel la o soluţie câştigătoare şi pentru el şi pentru bancă", a precizat Alexandru Păunescu, membru în boardul CSALB.

De fapt avantajele de a apela la soluţionările CSALB sunt triple. Cel mai important avantaj este costul zero al negocierii, faţă de instanţă unde solicitantul, chiar dacă nu plăteşte timbrul fiscal are totuşi costuri cu avocatul. La nivelul de costuri, avantajele se regăsesc şi în cazul instituţiilor de credit. Astfel, pentru un dosar soluţionat prin CSALB, banca plăteşte doar 1000 de lei cu tot cu TVA. În cazul soluţionării aceluiaşi dosar prin proces judecătoresc, banca plăteşte între 3.000 şi 7.000 de euro, în funcţie de complexitate şi soluţia judecătorului. Al doilea avantaj după cost este timpul. În instanţă, decizia finală se obţine după minimum 1,5 ani. La CSALB, această rezolvare durează maximum 90 de zile din momentul constituirii dosarului, potrivit legii de funcţionare a CSALB. Cel de-al treilea avanatj stă chiar în sistemul de negociere: părţile beneficiază de un negociator independent care îşi doreşte să găsească o soluţie de mijloc sau acel aşa numit win-win.

A depune o cerere de solulţionare a litigiului cu banca, chiar şi în mediul online, a început să fie o tendinţă pentru clienţi, abordarea manierei conciliante în dauna proceselor judecătoreşti pare a începe a se contura ca un trend. Băncile la rândul lor, încep să înţeleagă că este mai important să ajuţi un centru de soluţionare a litigiilor, prin desemnarea unei persoane specializate doar pe această problemă. Crearea unor formulare standardizate pentru soluţionarea litigiilor de acest gen au devenit utile, iar instituţiile de credit îşi pot da seama că, printr-o atitudine proactivă faţă de clienţi şi încercările de a găsi o soluţie pentru rezolvarea problemelor consumatorilor îşi pot recăpăta încrederea în ochii clienţilor, mult mai repede decât prin diverse procese pierdute sau nu în instanţele de judecată.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter