• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cine-i împinge spre risc pe "cuponari"?

11 Iun 2015
Banii tăi

Odată cu dubla listare a Fondului Proprietatea (București/Londra) rulajele cu cel mai lichid emitent al BVB au scăzut cu mai mult de 50%. În disperare de cauza (tranzacții mai putine=comisioane mai mici) oficialii bursei caută tot soiul de strategii pentru a crește activitatea bursieră.

Una dintre acestea ar fi scoaterea la lumina a cuponarilor inactivi, persoane care s-au pricopsit cu un certificat de acționar în procesul de privatizare în masă și l-au uitat pe un raft din șifonier de ani buni. Bursa estimează la 350 miloane euro aceste acțiuni din “gaura neagră” a pieței de capital (1 din 4 români ar deține acțiuni de care nu se mai interesează). Propunerea BVB ar fi ca acești acționari să fie arondați aleatoriu unui broker, care să încerce să-i contacteze pentru a-și vinde acțiunile.

Măsura ar urma să fie stabilită în urma unei reglementări ASF sau printr-un proiect de lege. Partea proastă în acest caz este că mulți dintre acești acționari crepusculari sunt decedați, și-au schimbat domiciliul, nu pot fi găsiți iar tentația va fi mare pentru anumiți brokeri mai strâmtorați să le vândă pur și simplu acțiunile, conștienți că nu riscă prea mult având în vedere interesul arătat până acum de acești cuponari pentru acțiunile/companiile în care au investit cândva.

"Secțiunea 1 ar trebui să dispară; este un fel de gaură neagră în care există niște bani, 350 mil. euro, cu care nu se întâmplă nimic. Gândiți-va ce s-ar întâmplă dacă aceste acțiuni ar începe să fie tranzacționate" zice Ludwik Sobolevski, CEO BVB. Trebuie să ne amintim însă că tot în secțiunea 1 își duc acțiunile și cei care nu vor să riște nimic cu brokerii, blocarea pachetelor mai mari de acțiuni în secțiunea 1 (felia la care brokerii au acces este secțiunea 2) fiind o măsură de prudență absolut recomandată după fraude celebre precum Harinvest. Cu aceștia ce facem? Le băgam forțat ceva risc pe fereastră în timp ce ei se chinuiau să îl elimine pe ușă?

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter