• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Chiar trebuie să te împrumuți? Mai gândește-te o dată...

05 Mar 2019
Banii tăi

Există câteva întrebări foarte importante la care ar trebui să răspunzi înainte de a te împrumuta. Chiar e nevoie să te îndatorezi? Nu ai altă posibilitate de a cumpăra bunul dorit decât printr-un credit? Vei putea să restitui la timp banii împrumutați? Asta ca să amintim doar 3 întrebări. Câteva detalii plus câteva exemple.Unii oameni care se împrumută bani fac acest lucru fără să se gândească dacă își pot permite cu adevărat un credit sau pentru că simt că nu au altă opțiune, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat. Uneori (nu spun că mereu, dar uneori) s-ar putea să poți renunța la cumpărătura pe care vrei s-o faci sau să o amâni o vreme.

Gândește-te că vrei să cumperi copilului o bicicletă care costă 1500 de lei. Tu dispui de numai 400 de lei iar pentru diferență cel mai ușor ar fi să iei un credit și să rezolvi problema.

Uite cum am rezolvat eu problema: am cumpărat o bicicletă second-hand cu doar 400 de lei. Nu m-am împrumutat și m-am uitat pe site-urile de anunțuri. Să știi că găsești foarte multe lucruri bune și ieftine acolo.

Dar să zicem că vrei totuși o bicicletă nouă. Te-ai gândit să pui timp de 3 luni departe câte 300 de lei și să amâni achiziția cu 3 luni? Poate fi o idee bună, ce zici? Nu e nevoie să te îndatorezi ca să ai un lucru nou. Timpul înseamnă bani, cum se spune. În cazul tău, cele 3 luni de economii îți aduc 900 de lei în plus.

  • Diferența dintre un credit ”bun” și unul ”rău”

Exemplul 1 - Emil este un profesor care tocmai a primit un serviciu mai bine plătit la o școală aflată la 60 de kilometri de orașul în care locuiește. Nu sunt trenuri acolo și ar avea nevoie de mașină ca să ajungă.  Vrea să cumpere una, dar nu are bani, așa că apelează la un credit. Acesta e un credit ”bun” întrucât îi permite să câștige mai mulți bani. E o investiție nu o cheltuială.

Exemplul 2 - Cristian e și el profesor și vrea să își cumpere o mașină pentru că toți vecinii lui au și se simte prost din cauza asta. El își va folosi mașina doar ca să meargă sâmbăta să-și facă cumpărăturile, pentru că lucrează la doi pași de casă și nu are nevoie să se deplaseze cu ea la serviciu. În cazul lui, creditul va fi unul ”rău” pentru că nu are nevoie reală de mașină. Ca să nu mai spunem că oricând , dacă i s-ar reduce orele de la școala la care predă, s-ar putea să nu poată plăti ratele.

Așa că, înainte de a te împrumuta gândește-te de două ori! Sau de trei ori....

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter